Svetle barve skandinavskega pohištva so odgovor na pomanjkanje sončne svetlobe v severnih krajih. Posebno priljubljeni so topli in hladni odtenki nevtralne palete barv, vzorci in teksture v notranjih prostorih pa pogosto odsevajo lokalno pokrajino ter motive snežink, dreves in podobno. Gozdovi so vsekakor eden največjih virov tega severnega področja in jih pogosto imenujejo zeleno zlato, les pa je najbolj priljubljen material za izdelavo pohištva.

Svetle barve v kombinaciji z lesom v svetlih tonih

Stanovanje, opremljeno v skandinavskem slogu, označujejo belina, kombinacija klasičnih in sodobnih pohištvenih elementov ter zračnost. Tu ni nobenega trpanja pohištva, v stanovanje pa sije kar največja količina naravne svetlobe. Pohištvo je mešanica ravnih linij z mehko zakrivljenimi detajli, izdelano iz lesa svetlejših tonov, kot so smreka, beli bor in breza. Zelo priljubljen kos pohištva so klopi, ki jih Skandinavci radi uporabljajo v jedilnici namesto stolov.

Naravni materiali so na prvem mestu

Paleta barvnih tonov je preprosta: od bele in umazano bele do popolnoma bele, bež in pastelno modre v kombinaciji z naravno svetlim lesom. Izjema je močno rdeča, ki jo uporabljajo le za barvni poudarek prostora z detajli. Naravno je na prvem mestu, zato v skandinavskem domu ne boste našli umetnih materialov. Najpogosteje uporabljajo bombaž in lan, med motivi pa so priljubljeni črte, tradicionalni liki in cvetni motivi v romantični ali strogi grafični izvedbi.

Sinonim za sofisticirano in zračno funkcionalnost

Začetki skandinavskega dizajna segajo v 19. stoletje. Javnost je s svojimi uporabnimi izdelki in preprostimi linijami dokončno prepričal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v ospredje znova stopil praktičen dizajn. Za nastanek izraza skandinavski dizajn je zaslužna razstava Skandinavski dizajn za bivanje v Londonu, na kateri so skandinavske države leta 1951 prvič predstavile svoj oblikovalski zaklad izven svojega zemljepisnega območja. Po uspešnem nastopu v Evropi in ZDA je skandinavski dizajn postal sinonim za sofisticirano in zračno funkcionalnost.

Vir: www.nezavisne.com