Številne varnostne kamere danes uporabljajo pasivne infrardeče senzorje, ki zaznavajo gibanje v neposredni bližini, sprožijo snemanje ali alarmni sistem. Danes so na tržišču številne vrste varnostnih kamer, zato lahko vsak poišče najboljšo varnostno rešitev za svoj proračun. Njihova kvaliteta in sistemi nadzorovanja se spreminjajo glede na ceno.

Varnostne kamere za vsak žep

Osnovne modele sestavlja kamera, ki jo ponavadi povežemo s TV-sprejemnikom. Takšen sistem omogoča, da na enem izmed kanalov televizorja vidite črno-belo sliko in slišite zvok iz varnostne kamere, ki je postavljena ob vhodu v objekt. Ti modeli niso najbolj praktični, saj kamera ves čas le snema, ne opozori pa na prihod obiskovalcev.

Naprednejši sistemi imajo več kamer, ki so opremljene s pasivnimi infrardečimi senzorji, ki spremljajo gibanje in avtomatsko začnejo snemati dogajanje. Ko senzorji v kameri zaznajo gibanje, se signal prenese do snemalnika. Ta iz kamere, ki je zaznala gibanje, posname sliko in zvok. Takšen sistem omogoča tudi pogovor z obiskovalci, ki ga lahko po potrebi posnamete. Je enostaven za montažo in je neposredno povezan s TV-sprejemnikom ali snemalnikom preko povezave scart.

Če je vaš proračun res zelo skromen, lahko kupite tudi lažne kamere. Ti sistemi so na las podobni varnostnim kameram, vendar pa so namenjeni le zastraševanju potencialnih vlomilcev in nimajo drugih funkcij.