Ne razstavljajte daril

Prazniki so čas obdarovanj in če ste že ali še boste letos svoje najbližje presenetili z novim mobilnim telefonom, super modernim aparatom za kapučino, elegantnim prenosnikom ali dragocenim nakitom, daril nikar ne razstavljajte sredi sobe – raje jih zaprite v omaro. Tako boste preprečili nepovabljenim pogledom, da bi skozi vaše okno uzrli drage predmete sredi mize – saj veste, priložnost dela tatu –, pa še skrili jih boste pred obdarovanci, da presenečenje ne bo prehitro razkrito.

Zaklenite, tudi če odidete za minutko

Pripravljate večerjo za prijatelje, ki jih želite pogostiti z zares razkošno večerjo – in za vaš najljubši recept nujno potrebujete cimetove paličice, ki jih seveda nimate. Nikar ne odhitite v trgovino ne da bi zaklenili vrata (ali avto), pa čeprav je le za vogalom. Vedno zaklenite za seboj, če puščate stanovanje brez nadzora.

Luči – prižgane ali ugasnjene?

Če se odpravljate na praznovanje, nikar ne puščajte hiše v popolni temi, prav tako pa tudi ne razsvetlite vsakega kotička – nenehno prižgane vse luči so namreč za vlomilce podoben znak kot nenehno ugasnjene.

Na zimske počitnice

Če se čez praznike odpravljate na počitnice, ne razglašajte naokoli, da vas ne bo doma. Informacije se namreč hitro širijo – tako med dobrimi sosedi, ki bi z veseljem nahranili vašo mačko, zalili rože in pobirali pošto, kot tudi med nepridipravi, ki bi vašo odsotnost izkoristili za nemoteno krajo vaše lastnine.

Še nekaj nasvetov za brezskrbne praznike:

Okrasnih lučk in sveč ne puščajte prižganih brez nadzora ali čez noč, da se vaši prazniki ne bodo končali na pogorišču. Previdno s pirotehničnimi sredstvi. Skrijte jih na varno pred vašimi najmlajšimi! Ne pretiravajte z alkoholom in nikoli ne sedite opiti za volan. Bodite pozorni v gneči v trgovini ali med praznovanjem na prostem – zmikavt vam kaj hitro lahko vzame denarnico iz žepa ali torbice.

Vir: www.dormeo.net