Če smo v jesenskem času pravilno prekopali tla, so v hladnejših zimskih dneh zmrznila. Tako smo še dodatno izboljšali strukturo tal, ki so zdaj pripravljena za načrtovanje in nadaljnje delo. Tla lahko na pomlad, ko bodo vremenske razmere to dopuščale, ponovno prekopljemo. Delo lahko opravimo ročno – kar nam bo po zimskem lenarjenju koristilo. Vendar ne gre pretiravati, saj vas lahko bolečine v križu in rokah za nekaj časa odvrnejo od ljubiteljskega vrtnarjenja.

Če želimo oblikovati gredice, na katerih bomo vzgajali cvetje ali zelenjavo, moramo tla izdatno prekopati. Mere gredic lahko prilagodimo našim željam in potrebam, kljub vsemu pa moramo upoštevati nekaj pravil. Širina gredic naj bo prilagojena tako, da z obeh strani zlahka dosežemo sredino, ali z drugimi besedami, da so vse rastline posajene na dosegu roke. Običajna širina tako ne presega 1,5 m, medtem ko so lahko cvetlične gredice ožje. Poleg tega moramo upoštevati fizikalne lastnosti vode in poskrbeti, da so gredice za vsaj deset centimetrov dvignjene od tal.

Čas za obrezovanje vrtnic

Spomladi, ko ni več nevarnosti zmrzali, že lahko začnemo z obrezovanjem vrtnic. Še preden se lotite rezi, obvezno preverite, ali so vrtnarske škarje ostre. Odrežemo tiste dele vej, ki so videti bolni in zakrneli. Odrežemo tudi tiste, ki se med seboj prepletajo. Če je notranjost grma pregosta in nepregledna, poskrbimo z rezjo, da bo imela vsaka veja dovolj svetlobe in enake pogoje za rast in razvoj. Močnejše veje lahko prikrajšamo tako, da pustimo tri oziroma štiri najnižje popke.

Pomembno je omeniti, da mora zadnji popek gledati navzven, saj bo v nasprotnem primeru veja rasla v notranjost in tako ponovno poskrbela za prepletanje vej v notranjosti grma. Z rezjo čisto pri tleh odstranimo suhe in odmrle veje, kot tudi tiste, ki se pojavljajo pod mestom cepljenja rastline ali pri sami korenini. Te veje ne bodo nikoli zaživele in samo dodatno izčrpavajo rastlino. Zdaj je tudi čas, da vrtno in travno površino očistimo odmrlih listov in vejic, kar bi sicer morali storiti že jeseni ...

Travo je treba prezračiti

Preverimo, kako so prezimile okrasne grmovnice, odrežemo vse polomljene veje in tudi tiste, ki so v zimskem času zmrznile. Travo očistimo nakopičenih organskih snovi na površini. To lahko naredimo z močnejšimi potegi z grabljami, lahko pa se spustimo v stroške in si priskrbimo večfunkcionalno napravo, kot je Stihl MultiSystem, ki jo lahko pozneje uporabimo tudi za zračenje trate. Seveda je nakup smiseln le takrat, ko gre za nego večjih travnih površin. Za samo prezračevanje trave lahko uporabimo tudi prezračevalnik trave Viking.

Z električnim ali bencinskim prezračevalnikom (odvisno od površine trate in bližine sosedov) odstranite trdovratni mah, travni filc (odmrla sprijeta trava) in plevel. S prezračevanjem omogočite zraku, hranilnim snovem in vodi lažji prehod do travnih korenin. Rezila prezračevalnika morajo zarezati plitvo v globino, zato je zaželeno, da ima naprava možnost stopenjske nastavitve globine reza. Od sredine aprila je že primeren čas tudi za sejanje trave.

Razmnožujemo trajnice

Vsak čas, če že niso, vas bodo na cvetličnih gredicah razveselili znanilci pomladi. Ko bodo odcveteli, odrežemo odmrle cvetove, liste pa pustimo, da odmrejo. Pomlad je tudi čas za razmnoževanje trajnic. Čeprav so trajnice rastline, ki na svojem mestu uspevajo iz leta v leto, to še ne pomeni, da ne potrebujejo nobene nege. Po hudi zimi z nizkimi temperaturami se lahko zgodi, da del rastlin, ki ni bil v zemlji, zmrzne. Ker zmrzal negativno vpliva na rastline, jih pregledamo in odstranimo tiste, ki so bile poškodovane in jim ni pomoči. Vse suhe dele rastlin je treba odstraniti in tako omogočiti podmladku neomejeno rast in razvoj.

Pomlad je tudi čas, da rastline, ki so se preveč razmnožile in tako kvarijo formo oziroma obliko vrta, z deljenjem korenin razmnožimo in jih prenesemo na del vrta, kjer nam bodo v veselje. Postopek je zelo preprost. Z lopato, ki jo uporabljamo za prekopavanje vrta (»štiharca«), privzdignemo trajnico iz zemlje in jo razdelimo na dva ali tri dele, pri čemer moramo biti pozorni, da ima vsak del dovolj koreninske grude. Vsak del posebej posadimo oziroma presadimo na želeno mesto.