Ko govorimo o vlomih, naj kar takoj razbijemo predsodek, da je tisti, ki razmišlja o varnosti, plašen zajec. To seveda ni res, temveč gre za osebo z zavestnim občutkom odgovornosti. Kdor hoče zavarovati svojo lastnino in družino pred dolgoprstneži, mu doma ni treba spremeniti v dobro zaščiteno trdnjavo kot iz filma. Sodobna zaščita pred vlomilci je nemoteče vgrajena v objekt in omogoči popolno zavarovanje in udobje.

Velika prednost, ko gradite nov dom, je, da lahko že v začetku načrtujete vgradnjo varnostnih naprav. Tako lahko vzpostavite celovito in primerno varnostno rešitev, ki se začne s senzorji gibanja na vrtu in poleg posebnih protivlomnih vhodnih vrat ter okenskih kljuk, ki jih je mogoče zakleniti, vključuje tudi primeren alarmni sistem. Že med načrtovanjem hiše se je pametno odločiti za vgradnjo na udarce odpornih oken in vrat. Raziskave so pokazale, da nepridipravi praviloma iščejo šibke točke, ko pa opazijo takšno zaščito, se raje odpravijo drugam.

Zavarovanje se začne že na vrtu

Zaščita pred vlomi se začne na vrtu: na premikanje občutljive senzorske svetilke, ki se prižgejo in odženejo nezaželene goste, so enostavne in praktične – tako za raznašalce časopisov, ki v zimskih jutrih ne želijo tavati v mraku, kot za lastnike, ki se pozno zvečer vrnejo domov in iščejo ključe vhodnih vrat. Popolna rešitev so tudi sodobni domofoni z vgrajenimi kamerami, ki pomagajo prepoznati vsiljivce, jih posnamejo in shranijo posnetke, pa če gre za vlomilce ali za otroke iz soseščine, katerih hobi je vznemirjanje sosedov z zvonjenjem.

Vhodna vrata kot osnovna zaščita

Po statističnih podatkih vlomilci v vsak drugi dom vlomijo skozi vhodna vrata, zato je treba vhodnim in kletnim vratom posvetiti posebno pozornost. Protivlomna vrata so najboljša mehanska zaščita in tudi policija jih priporoča celo bolj kot alarmne sisteme. Kadar kupujete hišo »na ključ«, se vsekakor prepričajte, da je graditelj objekta poskrbel za vgradnjo protivlomne opreme, če pa jo vgrajujete naknadno, pa je priporočljivo poiskati strokovno mnenje.

Kupite preverjene protivlomne naprave

Pri nakupu protivlomnih naprav ni priporočljivo varčevati. Izberite izdelke s potrdilom o kakovosti, ki ga je izdala katera od ustanov za nadzor nad kakovostjo. Zelo je pomembno, da protivlomni sistem vgradi strokovnjak, ki pozna vse podrobnosti montaže. Samo s preverjenimi izdelki in strokovno montažo boste zadostili najvišjim varnostnim standardom. To je tudi pogoj, da vam zavarovalnica, če ste bili žrtev vloma, povrne škodo.