Zunanje površine kuhinjskih omaric so pomemben detajl kuhinje. Na trgu lahko najdemo številne možnosti, seveda pa moramo upoštevati lastnosti prostora. Če razmišljate o prenovi cele kuhinje, se splača investirati v dobro oblikovano in kvalitetno pohištvo, saj ga bomo lahko imeli dalj časa.

Les v kuhinji doživlja preporod

Les je bil nekoč domena tradicionalnih in funkcionalnih družinskih kuhinj, zdaj pa doživlja preporod. Investicija v naravni les zna biti precej draga, a primerna, če nameravate isti kuhinjski sestav obdržati dalj časa. Na les vplivata temperatura in vlaga, zato je po navadi lesena le zgornja površina, ogrodje pa je izdelano iz ivernih plošč, ki se manj upogibajo. Priljubljeni so tako temni odtenki lesa,kot tudi svetli v barvi breze in jesena.

Furnir je cenejši kot les

Lesene vezane plošče znajo biti precej drage, zato razmislite o furnirju. Izbor barv in tekstur je pester. Furnir je v obliki tankih plošč pritrjen na nosilec. Gre za cenovno dostopnejši material od lesa, kljub temu pa je videz povsem enak. Furnir je manj občutljiv na toplotne spremembe kot lesene plošče, zato je odlična izbira za letne kuhinje in toplejše podnebje.

Laminati

Laminat je danes ena izmed vrhunskih rešitev za cenovno ugodno prenovo kuhinje, izobilje barv in vzorcev pa je neskončno. Ta material je enostaven za vzdrževanje, njegova površina pa doseže visok sijaj.

Nerjaveče jeklo

Nerjaveče jeklo je kuharjeva najboljša izbira zaradi trdnosti in vzdrževanja higiene ter je tudi dobra možnost, če želite imeti v kuhinji svetleče površine. Pomanjkljivost tega materiala je, da je na njem dobro vidna vsaka praska. Čez čas pa razvije lepo patino, je okolju prijazen, saj ne vsebuje toksinov, mogoče ga je reciklirati, očistimo pa ga lahko brez uporabe kemikalij. Nerjaveče jeklo v kombinaciji z lesom je izjemno privlačna rešitev.

Steklo za več glamurja

Steklena vratca na kuhinjskih omaricah optično povečajo kuhinjo, čeprav niso najbolj praktična rešitev za tiste, ki imajo prenatrpane omare ali loputajo z vratci. Steklo v kuhinji deluje nežno in ponuja neskončne izrazne možnosti, saj mu lahko z jedkanjem ali graviranjem dodamo povsem nove dimenzije. Izbirate lahko med obarvanim, motnim, brušenim ali steklom v kombinaciji z lesom.