Pri šoloobveznih otrocih velja nameniti posebno pozornost prostoru za učenje. Tako naj ima otrok dovolj prostora za računalniško mizo, s prosto površino za pisanje in branje. Tudi stol naj bo kakovosten in zagotavlja pravilno sedenje. Postelja je ponavadi enojna, z možnostjo predala, ki služi odlaganju posteljnine in shranjevanju dodatnih odej.

Pri izbiri omare programi otroških in mladinskih sob ponujajo zelo različne kombinacije elementov in barv, tako da lahko za vsak prostor najdemo ustrezno rešitev. Če prostor dopušča, lahko otroško oziroma mladinsko sobo poživimo z dodatnimi elementi, kot so na primer sedalne vreče, tabureji ali dvosed z možnostjo izvleka v posteljo.

Dodatni elementi za poživitev

otroska1.jpg

Sedalna vreča je praktičen element, ker je zelo udobna za sedenje, saj se polnilo oblikuje po telesu. Primerna je tako za sprostitev kot za branje ali igro. Izdelana je lahko iz različnih materialov, tudi v kombinaciji različnih barv, s čimer dosežemo še bolj razigran, mladosten učinek. Sedalne vreče so različnih oblik, odvisno od namena uporabe in prostora. Ker ni težka, jo lahko prosto premikamo po prostoru. Polnilo so kroglice iz stiropora, ki jih po želji dodajamo, predvsem če želimo, da otrok sedi višje in da ima sedalna vreča bolj pravilno obliko.

Primeren dodatek so tudi tabureji, ki so praktični, kadar otrok k sebi povabi prijatelje. Tako ni posedanja po postelji, ampak jim lahko ponudi udobno sedišče v obliki tabureja. Tabureji so dobavljivi v različnih oblikah, vendar so najbolj primerni v obliki kocke ali valja manjših dimenzij. Glede na to, da je glavni uporabnik tabureja otrok, je pomembno, da je pravih velikosti in živih, toplih barv. Zaradi pogoste uporabe in posledično tudi madežev so priporočljivi tabureji s snemljivo prevleko, ki jo lahko snamemo in preprosto operemo v pralnem stroju; zaradi materiala (tkano blago, mikrotkanina ...) je sicer včasih bolj priporočljivo ročno pranje.

Ležišče tudi za druge namene

otroska2.jpg

Če je soba dovolj prostorna, je priporočljiv dvosed, ki se izvleče v ležišče. Osnovna funkcija ležišča je spanje, seveda pa se lahko uporablja tudi za druge namene, kot denimo za učenje, branje knjig, igranje ali za popoldanski počitek. Ker je glavni uporabnik dvoseda otrok, je zopet pomembno, da je izdelan v živih, toplih barvah ter v čim manjših dimenzijah, da ne zasede preveč prostora.

Poleg prijetno in praktično opremljene otroške sobice je še bolj pomembno, da s svojim otrokom preživimo čim več kvalitetnega časa, saj si bo predvsem po tem zapomnil lepo otroštvo.

Irena Žakelj
Pohištvo Žakelj