Savna ali potilnica je majhen prostor s toplotno izolacijo in pečjo, ki prostor segreje na visoko temperaturo. Prve savne so na Finskem nastale pred 2000 leti, postavljene so bile iz lesenih brun in kamenja, ki so obdajali tleč ogenj.

Danes so savne znane po vsem svetu kot kotički za sprostitev in osvežitev. Večina savn vzdržuje temperature nad 100 stopinj Celzija. Vročina in vlaga povzročita, da se telo začne potiti in odvajati odvečno tekočino, strupe in nečistoče. Izločanje in cirkulacijo lahko še pospešimo tako, da v savni sedimo le krajši čas in se potem oprhamo,  postopek pa večkrat ponovimo.

Obisk savne je vedno izjemno čuten dogodek, pravo savno pa lahko v domačem okolju doživimo le s pravimi pripomočki. Številne izmed njih uporabljajo na Finskem že več kot tisoč let. Odveč je poudarjati, da ima savna  pomembno mesto med družbenimi rituali. 

Termometri

Ko ste namestili časovnik, grelnike in peč s termostatom, spremljajte njihovo delovanje s termometrom. Ta sicer ne bo nadzoroval temperature, to delo namreč opravlja termostat, vendar pa boste z njim  pazili, da je raven temperature v savni varna in prijetna. Večina merilnikov temperature je okrogla, lahko so v celoti izdelani iz kovine, zelo običajno pa je tudi kombinacija kovine s steklom, kromom, zlatom in srebrom. 

Merilci ozračja

Merilec ozračja je v domači savni namenjen merjenju vlažnosti. Po navadi je združen s termometrom, zato preverite, ali je ta element že vključen v merilec temperature. Morda boste morali zanj odšteti nekaj več denarja, kar pa bo vseeno manj, kot da bi ga kupili ločeno. Takšni so običajno dražji. 

Ure

Že res, da nam doma ni treba ves čas gledati na uro in razmišljati o nestrpnežih, ki stojijo v vrsti za savno, a uro je kljub temu v savni dobro imeti. Namenjena je predvsem varnosti, saj se z nadzorovanjem izpostavljenosti vročini izognemo vročinskemu stresu.  

Tisti, ki imate radi tradicijo, se odločite za peščeno ure. Večinoma so izdelane iz borovega lesa in stekla in imajo vrtljivo osnovo, ki omogoča lažje obračanje. Petnajstminutni interval je osnovna enota savne.

Vedra in zajemalke 

Polivanje vode po vročih kamnih je eden najbolj vznemirljivih trenutkov savne. Vodna para sproži pospešeno izločanje vode in nečistoč iz telesa. Za ta proces potrebujete vedro in zajemalko, ki sta tradicionalno izdelana iz borovega ali brezovega lesa, lahko pa sta tudi kovinska. Ker se les pri visokih temperaturah in vlagi razteza in krči, je priporočljivo imeti več tovrstnih pripomočkov. 

Arome in dišave

Dišave v savni so dobrodošle, saj sproščajo in ustvarijo naraven proces aromaterapije. Priporočljivo je povsem naravno eterično olje: šest kapljic nakapamo po vročih kamnih. Na voljo so številni vonji, po tradiciji pa se uporablja breza, saj se Finci po odhodu iz savne udarjajo po goli koži še z brezovimi vejami, da dodatno spodbudijo pore in cirkulacijo. Dišave lahko razpršite tudi z razpršilnikom.  

Infrardeče savne  

Domače infrardeče savne so postale v zadnjem času izjemno priljubljene. Oblika in pripomočki v tovrstnih savnah so zelo različni, vključujejo ogledala, ležalnike in podobno.