Večina domačih savn vsebuje ogrevalni sistem, ki ogreva zrak, toda vse bolj priljubljene so infrardeče savne z ogrevalnim telesom, ki niso tako zelo vroče. Visoke temperature niso primerne za otroke in ljudi z nekaterimi zdravstvenimi težavami, zato se posvetujte o tem, preden se odločite za vgradnjo savne v svoj dom.

Borov les najbolj priljubljena izbira

Tradicionalne savne so narejene iz smrekovega ali borovega lesa. Danes se uporabljajo tudi drugi materiali, denimo nekatere porozne vrste lesa. Vendar nobeden ne vzbuja tako dobrega občutja kot ravno borovina, saj ima značilen prijeten vonj. V dobro izoliranih savnah se borove deske zelo segrejejo, tako da za sedenje in počitek na njih potrebujete brisačo. Druge vrste lesa ostanejo hladnejše, a kljub temu je borov les še vedno najbolj priljubljena izbira.

V notranjih prostorih ali zunaj?

Vsakdo v hiši nima dovolj prostora niti za majhno savno za dve osebi. V takšnih primerih je prostor zanjo najprimerneje poiskati zunaj, na primer na dvorišču ali ob bazenu, če ga imate. Pomanjkljivost zunanjih savn je, da hitreje izgubljajo vročino, zato jih je treba dobro izolirati. Če je vaš dom urejen klasično, potem domača savna morda estetsko ravno ne sodi vanj. V takem primeru jo skrijte za steno ali jo uredite v kletnih prostorih. Vsekakor pa je savno primerno načrtovati že pred začetkom gradnje ali prenove doma.

Že izdelane savne za vgradnjo

Na prodaj so tudi že narejene domače savne, ki jih lahko sami preprosto postavimo v želen prostor ali pa nam jih vgradi izdelovalec. Takšne savne so na voljo v različnih stilih in so primerne tako za notranjo kot zunanjo uporabo. Ko kupujete savno, pa bodite pozorni na razsvetljavo v njej, katere pomen je dostikrat spregledan. Če v savni radi berete, mora biti v njej dovolj svetlo, sicer pa imajo sodobne savne lahko vgrajene tudi barvne luči, ki glede na izbrano barvo ugodno vplivajo na naše razpoloženje

Termostat ali nadzorni sistem

Ko razmišljate o domači savni, bodite pozorni na nadzorni sistem, ki je večinoma dosti bolj sofisticiran kot navaden termostat. Sodobne savne imajo napredne kontrolne naprave, s katerimi hitro dosežemo želeno temperaturo in jo ohranjamo, nekatere savne, ki jih lahko sestavimo sami, pa imajo preprostejši sistem za uravnavanje temperature. Zato je dobro vedeti, da je treba prostor za savno dobro zračiti. Ker vsakdo ne prenese visoke temperature, jo je treba, če si savno delite z drugimi družinskimi člani, primerno prilagoditi.

Vir: www.homedit.com