Ecodan, toplotna črpalka zrak-voda, je sistem v deljeni izvedbi (split sistem), sestavljen iz zunanje enote, ki jo proizvaja Mitsubishi Electric, in notranje vodne enote, ki je proizvod podjetja Borö. Notranja enota je na zunanjo enoto priključena prek freonskega cevnega razvoda. Proizvajalca sta znanje in najučinkovitejše tehnologije združila v toplotno črpalko split sistema zrak-voda, kar mogoča energijsko varčno in učinkovito ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode ter enostavno upravljanje celotnega sistema.

Zunanje enote toplotne črpalke delujejo z visoko učinkovito in varčno invertersko tehnologijo. Pri sestavi sistema v deljeni izvedbi lahko izbiramo med dvema serijama zunanjih enot Mitsubishi Electric, serijo Power Inverter in serijo Zubadan.

Zunanje enote so izredno diskretne do okolice, saj so kompaktne in tihe. Zubadan lahko deluje vse do zunanje temperature –25 °C, brez dodatnega električnega grelnika pa lahko vzdržuje konstantno nazivno grelno moč do zunanje temperature –7 °C in nižje (odvisno od modela). Poleg tega se temperatura vode v sistemu Zubadan dvigne dvakrat hitreje kot pri navadni toplotni črpalki zrak-voda.

Notranja vodna enota vsebuje vse bistvene elemente: hidravlično enoto, rezervoar za vodo (185 l ali 285 l) iz nerjavečega jekla, tripotni ventil, obtočno črpalko, mrežasti filter, ekspanzijsko posodo in regulacijski vmesnik, povezan z zunanjim in prostorskim senzorjem temperature. Notranja enota zavzema manj kot 0,4 m2 površine. Rezervoar za vodo s sistemom »tank-in-tank« oz. »rezervoar v rezervoarju« zagotavlja odlično toplotno izmenjavo in zmanjša nastajanje vodnega kamna: topla sanitarna voda se zadržuje v neprepustnem rezervoarju, ki je nameščen znotraj drugega rezervoarja, napolnjenega s toplo vodo ogrevalnega toka. Rezervoar za vodo prostornine 185 l ali 285 l je iz nerjavečega jekla, želeno temperaturo doseže v samo 30 minutah, sanitarna voda se zelo hitro ogreje.

Toplotna črpalka Ecodan predstavlja večstransko rešitev, primerna je tako za ogrevalni sistem pri novogradnji kot za prenovo obstoječega ogrevalnega sistema. Zato tudi pri prenovi vgradnja notranje enote ne zahteva dodatnega dela v stanovanjskih prostorih, saj se prilagaja obstoječemu ogrevalnemu sistemu. Pri obstoječih bivalnih objektih, ki se ogrevajo s kotlom na kurilno olje ali plin, lahko s toplotno črpalko zrak-voda Ecodan porabo energije zmanjšamo tudi do trikrat. Energijska poraba, in posledično tudi prihranki, je odvisna od temperature vode, ki kroži v radiatorjih centralnega ogrevanja, in zunanje temperature okolja.

Pri novogradnjah je talno ogrevanje v kombinaciji z zunanjo enoto sistema v deljeni izvedbi, toplotno črpalko Zubadan, idealen način ogrevanja, saj Zubadan omogoča učinkovito ogrevanje tudi pri nizki temperaturi vode v sistemu (približno 35 °C). Poleg tega visok koeficient učinkovitosti toplotne črpalke Zubadan omogoča optimalne energijske prihranke.

Napreden daljinski upravljalni sistem omogoča nenehno gretje, na zahtevo uporabnika pa lahko daje prednost pridobivanju tople sanitarne vode. Zahvaljujoč dvema senzorjema temperature pri svojem delovanju upošteva zunanjo temperaturo in temperaturo v prostoru.

Upravljalni sistem je bil zasnovan za možno povezavo na drug grelni vod. Ogrevanje hiše in pridobivanje sanitarne tople vode se programirata posamezno, prav tako prehod z zimskega na poletni način upravljanja sistema.

Primož Kompara