Ko se odločamo za sedežno garnituro z ležiščem, je treba vedeti, ali bomo dali prednost udobju in obliki sedežne garniture, ali ležišču, ki ga bo imela sedežna garnitura. Če ležišče potrebujemo samo občasno, zadošča pomožno ležišče, kjer se izvlečnim mehanizmom širina sedeža poveča in ga lahko uporabljamo kot podaljšek za noge med poležavanjem ali gledanjem televizije. Tudi če dobimo nepričakovan obisk, je pomožno ležišče primerno za prenočitev.

Iz garniture čim hitreje in lažje postelja

izvlecna2.jpg

Sestava takega ležišča je po navadi enostavnejša in primerna za občasno uporabo. Pri taki sedežni garnituri je večji poudarek na kakovosti in udobju sedežnega dela. Kadar imamo omejen prostor in bo sedežna garnitura ponoči nadomeščala posteljo, je zelo pomembno, kako je izdelano ležišče in kakšen je mehanizem, da bo iz sedežne garniture čim lažje in hitreje mogoče narediti posteljo.

Ker je pomembno, da ležišče ne zaseda preveč prostora, je pametno, da se le-to začne že pri sedežnem delu garniture, in sicer z odmikom hrbtnih naslonjal, tako izkoristimo celotno površino sedežne garniture. Tudi predal za shranjevanje posteljnine je pri taki sedežni garnituri nepogrešljiv, saj nam omogoča, da so vse stvari, ki jih potrebujemo za spanje, čez dan shranjene v predalu.

Primerna sestava ležišča

izvlecna3.jpg

Da pa bo spanje čim bolj udobno, je pomembna tudi sestava ležišča. Načrtovanje se začne že pri ogrodju, ki naj vsebuje letve latofleks, ki omogočajo zračnost in prožnost ležišča. Sestava ležalnega dela pa je podobna kot pri vzmetnicah in vsebuje žično jedro, plast kokosa, poliuretansko peno in vato. Če želimo, da se ležišče še bolj prilagaja telesu, je priporočljiva i uporaba lateksa, ki daje nekoliko mehkejši občutek sedenja, vendar se med ležanjem teža telesa enakomerno porazdeli po ležišču. Nad plastjo lateksa je bombažna vata, ki preprečuje nastanek plesni in vpija znoj.

Sedežne garniture z ležiščem so po navadi videti take, da je spodnji del garniture zaprt do tal, kjer so nameščene nizke nogice. Ležišče namreč zahteva svoj prostor in je zloženo pod sedalni del garniture. Zato pri sedežnih garniturah na višjih nogah vgradnja ležišča po navadi ni možna ali pa imamo lahko samo pomožno enojno ležišče.

Za garsonjere ali počitniške hiše raztegljiv trosed ali kavč

izvlecna1.jpg

Za prostore, kot so garsonjere ali počitniške hišice, je praktičen element tudi raztegljiv trosed oziroma kavč, ki ga z enim potegom spremenimo v posteljo. Če nismo omejeni s prostorom, lahko izberemo kavč z dvojnim ležiščem, drugače pa z odstranitvijo hrbtnih naslonov priredimo enojno ležišče.

Na trgu je veliko različnih mehanizmov in sistemov ležišč, zato je še bolj pomembno, da izberemo tako, ki se prostor po obliki in velikosti najbolj prilega. Ne pozabite na uporabnost ležišča, da nam ne povzroči preveč truda, ko hočemo iz sedežne garniture narediti ležišče. Že v pohištvenem salonu sami preizkusimo, kako se sestavi ležišče, da doma ne bomo v zadregi, če bo ležišče pretežko in nam ne bo služilo tako, kot smo si zamislili.