Božič in novo leto imata povsem različen simbolični pomen, zato tudi njuno praznovanje poteka povsem drugače. Božič velja za največji krščanski praznik, ob katerem se zbere ožja družina, ki skupaj preživi večer. Za ta praznik je značilno tudi božično drevesce, okrašena smrečica ali kakšno drugo, večinoma iglasto drevo, ki je lahko tudi umetno, ker tako preprečujemo sekanje pravih dreves v gozdovih. Pod drevesce postavimo jaslice, ki prikazujejo Kristusovo rojstvo.

Slovenija ima posebno bogato zbirko jaslic, ki jih v božičnem času lahko opazujemo po cerkvah. Darila, ki so sestavni del teh praznikov, si lahko izročimo za božič ali pa počakamo na zadnji dan v letu. Silvestrovanje slavi odhod starega in prihod novega leta. Dogodek pospremimo z bučnim praznovanjem, pokanjem, rajanjem in plesom, zabavami, veseljem in trkanjem s kozarci. Družinskim članom, sorodnikom, znancem, prijateljem in sodelavcem pa voščimo srečno in zdravo novo leto.

Zimska dekoracija doma

insidechristmas2003003.jpg

Kljub različni simboliki in nekaterim bolj ali manj značilnim barvam za ta čas bomo za okrasitev doma pripravili enotno dekoracijo za celotno zimsko obdobje. »Pri tem se bomo prilagajali trenutnim barvnim smernicam, ki sledijo aktualnim modnim dogajanjem. Tudi letos še vedno prevladujejo srebrno-vijolične kombinacije, pastelne barve, odtenki v barvi pudra, večno bela, ki simbolizira mraz in led, ter zlata. Rdeča barva, ki simbolizira ogenj, toploto, luč se le redko pojavlja v kombinaciji z zlato. Pogosteje jo srečamo v kombinaciji z naravnimi materiali, kot so storži in veje, ter mehkimi plišastimi figurami, mošnjički, košarami, angeli in podobnimi predmeti,« pojasnjuje Marka Karpan.

V novoletnem okrasju: svečnikih, novoletnih aranžmajih, zavesah, preprogah, okrasnih blazinah… je vedno več vzorcev in okroglih oblik, ki v dom vnašajo toplino in mehčajo ostre linije minimalistično oblikovanega pohištva. Smreke niso okrašene le s pisanimi kroglicami, temveč jih krasijo tudi storži, mehurčki, oblike ledenih sveč, kapljic. Vedno bolj pa se uveljavlja tudi trend okraševanja s starinskimi figurami iz časa naših babic. To so ptički, gobice, steklene sladkorne paličice, bomboni…, ki jih na drevesce pritrdimo s  ščipalkami.

V delovnem okolju oziroma pisarnah lahko smreke učinkovito nadomestimo z visokimi aranžmaji ali vejami, s katerih visijo stekleni okraski različnih oblik. Majhna stanovanja lahko popestrimo tudi z drevescem iz blaga, papirja, novoletnih lučk ali drugih materialov, s katerimi ga zarišemo kar na steni.

Okrasimo tudi zunanjščino hiše

dekoracija2.jpg

Pri okraševanju doma pa ne smemo pozabiti na zunanjščino. Okrasimo jo po svojih finančnih zmožnostih in okusu. Večina ljudi hiše krasi le z belimi lučkami, čeprav so najbolj opazne prav barvne. Lahko jih razprostremo po drevesih, fasadi, balkonih….

Prepustimo se domišljiji in intuiciji ter ne posnemamo sosedov in trendov. Karpanova svetuje, da bo hiša videti lepo, če bo okrašen tudi vhod doma. Tudi na okna lahko postavimo različne okrase, s katerimi bomo polepšali notranjost in poudarili zunanjost. To bomo dosegli z zavesami, svečniki, kroglami, steklenimi vazami, v katerih so lučke. V tem temnem času so lučke eden izmed najlepših okrasov, meni Karpanova.

Začnimo s pripravami že zdaj

christmas.jpg

V prvem tednu decembra bomo stanovanje že okrasili z adventnim venčkom. V tem času lahko tudi že naberemo mah, veje, storže, plodove… Odpravimo se po trgovinah in si vzamemo čas za izbor daril. Pri tem ni pomembna njihova vrednost, temveč je čar v prepoznavanju edinstvenih lastnosti, ki jih ima vaš prijatelj ali prijateljica, in te poskusite izraziti z darilom. To vam bo uspelo le tako, da daril ne boste kupovali v evforiji, ki večino zajame ob koncu leta. Vzemite si čas in se mirno odpravite po trgovinah. Če bomo darila začeli izbirati že zdaj, bomo tudi prihranili, saj so praviloma cene ob koncu leta bistveno višje. Prav tako pa ne bomo kupovali neumnosti oziroma daril po ključu »le da je«.

Trgovci pripravijo police z darili in materiali za dekoracijo že prej; v decembru namreč zaradi številnih obveznosti pogosto zmanjkuje časa za premišljene nakupe. »Časi, ko smo dom začeli okraševati po božiču, so preteklost. Ko postajajo dnevi krajši in večeri daljši, je primerno, da začnemo z okraševanjem doma. Večere si polepšjamo z lučkami, saj v zimskem času več kot polovico dneva preživimo v temi. Več luči - to je že od nekdaj bil in ostaja namen zimskega okraševanja. To je skrivnosten čas, ko oživijo pravljice, ko prižgemo sveče in delamo okrasne aranžmaje. Čudim se, da mediji vsako leto ob tem času začenjajo s polemikami na temo, kdaj začeti z okraševanjem; menim, da je to odločitev posameznika,« zaključuje Karpanova.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.