Dekorativne tkanine

Odeje, brisače, okrasne blazine, zavese in prte z božično novoletnimi motivi je najbolje shraniti v kovček ali drugo trpežno embalažo, ki jih bo ohranila suhe. Lahko pa jih shranite tudi v omaro, v kateri imate spravljeno posteljnino. Dodate vrečko s cvetovi sivke, da perilo zavarujete pred morebitnimi škodljivci in ga ohranite lepo dišečega.

Božični venčki

Božične venčke iz plodov in naravnih ali umetnih materialov shranite v primerno embalažo, v kateri bo dekoracija ohranila obliko skozi vse leto.

Božična drevesca

Čeprav so škatle, v katerih so ob nakupu shranjena umetna božična drevesca, videti idealne za shranjevanje, pa to ni najboljša ideja. Kartonaste škatle z leti postajajo vedno bolj vlažne, zato so odlična vaba za najrazličnejše žuželke, plesen in podobno. V trgovinah poiščite vrečke ali škatle za shranjevanje, ki so odporne na vlago in morebitne škodljivce.

Novoletni okraski

Novoletne kroglice je najbolje shranjevati v originalni embalaži. Manjše lahko pospravite tudi v kartone za shranjevanje jajc.

Novoletne sveče

Zavijte sveče v stare nogavice. Tako boste preprečili morebitne odrgnine. Poskrbite, da jih boste shranili daleč stran od morebitnih virov energije, ki bi lahko povzročili vžig.

Načrti za okrasitev

Marsikdo si za okrasitev drevesca in doma, pošiljanje voščilnic, peko kolačev… izdela načrt, zapiše recepte in podobno. Vse papirje, vključno s fotografijami letošnjega drevesca, shranite na enem mestu in v posebni mapi, da boste ob koncu leta imeli vse pripravljeno. Tako boste prihranili čas z iskanjem receptov, idej in zbiranjem naslovov.

Novoletne lučke

Novoletne lučke je najbolje lepo zložiti, še preden jih pospravite v škatlo. Preverite, ali delujejo vse sijalke in popravite ali zamenjajte pokvarjene. Prav tako preverite vse spoje, ki bi lahko povzročili nepravilno delovanje lučk ali morebitno škodo v stanovanju.

Označevanje škatel

Ob koncu leta boste prihranili kar nekaj časa, če si boste že zdaj na škatle, v katere ste shranili novoletno dekoracijo, zapisali, kaj je v kateri. Seznam naj bo natančen, škatle pa tudi oštevilčite, tako da boste natančno vedeli, koliko jih imate. Papir za zavijanje daril je najbolj shraniti v vrečko ali ga hraniti v rolah – tako boste najhitreje videli, katerega imate na voljo.