»Da bi dosegli želeno ubranost, upoštevamo osnovne zakonitosti, ki so jih odkrili mojstri za feng šuj pri poglobljenem opazovanju ljudi ter narave, in sicer jin in jang, pet tokov jin in jang, klasična šola kompasa oziroma leteče zvezde, šola oblik ali šola petih živali ter DZK – devetzvezdni ki in zodiak,« za začetek zapletenost in zahtevnost ustvarjanje bivanjske kulture po feng šuju razloži Mirza Terzimehić, inženir in svetovalec za feng šuj.

feng_shui_compass.jpg

Kako lahko feng šuj uporabljamo v vsakdanjem življenju?

Za praktično uporabo feng šuja je že skoraj nujno posvetovanje z mojstrom. Na osnovi rojstnih podatkov in tlorisa stanovanja (tudi parcele, če gre za hišo), pripravi temeljne izhodiščne definicije energij či in ki. Le-te imajo svoja globoka sporočila, iz katerih pravzaprav poteka svetovanje feng šuj. Lahko ga uporabljamo pri aktiviranju določenih energetskih področij v stanovanju, ki jih imenujemo "palače" – teh je osem. Center feng šuj celotne etaže pa velja kot posebno področje s specifičnimi zahtevami. V vseh teh devet palač nenehno "prihaja" či, ki jo lahko definiramo kot življenjsko energijo.

Nam lahko opišete konkreten primer pomoči, reciva v primeru nesrečne ljubezni?

Gospa je imela zakonske težave in se je odločila za ločitev, ker je mož imel ljubico, s katero je bil intimen že nekaj mesecev. Poklicala me je in rekla, da bi se rada znebila morečih občutkov razdvojenosti in bi rada šla narazen. Dogovorili smo se za skupno celodnevno delavnico feng šuj na njihovem naslovu, kjer je bil cel dan navzoč in zelo aktiven tudi njen mož. Med delavnico sem uspel izvedeti ter ugotoviti, da je mož sicer zelo zanesljiv ter ve, kaj hoče, in da je še zmeraj ljubeč do žene. Iskreno sem jima povedal, da je energetski odnos ljubice in moža veliko bolj v skladu z naravnimi zakonitostmi, a da se da z doslednim upoštevanjem feng šuja izboljšati tudi njun odnos. Z obojestranskim prizadevanjem jima je uspelo.

yin_yang_classic_feng_shui.jpg

Kaj pa, če imamo težave z denarjem? Česa po feng šuju takrat ne smemo početi?

Finančne težave se začnejo, že preden nam zmanjka denarja. Zato je možno izdelati dobro napoved feng šuj, ki pomaga, da se izognemo nevšečnostim. Naj navedem le nekaj osnovnih in splošnih, a vendar enostavnih navodil, ki dajejo dobre rezultate: če je straniščna školjka v palači denarja, je nujno redno zapiranje pokrova školjke po uporabi; kaktusi, bonsaj in suhe rože niso zaželene v stanovanju, posebno ne v omenjeni palači; finančna palača mora biti vedno urejena, čista in lepa; v tej palači ni negativnih vibracij, zelo previdno pa moramo namestiti tudi ogledala v stanovanju, ki so lahko energetska bomba.

Kaj pa, ko kupujemo nov dom? Na kaj moramo biti pri tem pozorni?

Preden kupimo stanovanje ali parcelo, je dobro izdelati osnovno analizo feng šuj o energetski ustreznosti vseh bivalnih prostorov. Nato pa vestno upoštevati vsa pravila, ki jih dobimo od mojstra. Ta mora morebitni nov dom tudi osebno pregledati.

V katerih primerih se kaže feng šuj kot najbolj učinkovit?

Feng šuj je lahko učinkovit pri iskanju nove in boljše službe, pomaga pri ustvarjanju toplega in mirnega doma, izboljšuje finančno stanje, pomaga pri izbiri pravega partnerja….

feng_shui_colors.jpg

Feng šuj se naučimo ali pa gre morda za vedenje, ki je skrito v globinah duha in ga moramo prebuditi?

Najprej se moramo naučiti osnovnih zakonitosti, ki so določene s tisočletnim opazovanjem energij v naravi in ljudeh. Potem se prepustimo notranjim spoznanjem, ki so posajena v vsakega posameznika, odkrivajoč modrost prav od znotraj - iz srca, kjer domuje princip jin. Naš cilj pa je, da ga v harmonično celoto združimo z jangom, ki je nekoliko više, v našem podstrešju.

Napisali ste prvo slovensko knjigo o feng šuju.

Po dolgoletnem raziskovanju modrosti feng šuja, s katerim se ukvarjam od leta 1992, sem preučil ogromno literature. Da bi si olajšal svetovalno delo pri iskanju nujnih informacij iz tabel, formul in izrazoslovja, sem si sproti delal zapiske ter beležil ugotovitve in zanimive primere iz moje dolgoletne svetovalne prakse. Tako je, ne da bi to načrtoval, spontano nastal prvi slovenski učbenik/knjiga za feng šuj, ki je zelo uporabna, ampak potrebna predhodne razlage, saj gre za strokovno snov in mojo osebno interpretacijo te fantastične modrosti.