Tako kot vsak drug material ima usnje dobre in slabe lastnosti. Dobra lastnost je, da gre za naravni material, ki je zelo trpežen in odporen, zato ima dolgo življenjsko dobo. Pri usnjeni sedežni garnituri lahko veliko bolj poudarijo detajle, kot so na primer okrasni šivi po sedišču ali naslonjalih za roke. Ker je usnje debelejši material, pride toliko bolj do izraza vsak poudarek.

Usnje se prilagaja temperaturi prostora

usnje.jpg

Usnje daje nekoliko bolj hladen občutek kot tkanine ali mikrotkanine, vendar se njegova temperatura zaradi naravnega izvora prilagaja temperaturi prostora. Če je prostor topel, se tudi usnje prilagodi in sprejme temperaturo. Tudi ko sedemo na usnjeno sedežno garnituro, se usnje kaj hitro prilagodi naši temperaturi.

Obdelava usnja je lahko različna. Najbolj je cenjena anilinska, ki omogoči, da obdrži razmeroma naraven videz lica, vendar je taka obdelava občutljiva na vodo in madeže, zato je usnje potrebno zaščititi pred neposredno sončno svetlobo in bližino grelnih teles.

Usnjena napa lahko z dodatnimi nanosi postane odpornejša na vodo, svetlobo in madeže, vendar se  zmanjša njena prepustnost za zrak in vlago. S tako dodelavo usnje nekoliko izgubi videz naravnega, postane pa odpornejše proti vodi in madežem.

Dolga življenjska doba

zakelj6.jpg

Za sedežne garniture uporabljajo tudi nubuk usnje, ki je brušeno na lični strani kože. Značilna zanj so gosta, fina, kratka vlakna, površina je mehka in žametna na otip, vendar pa je zelo občutljivo na vodo in madeže.

Življenjska doba usnja oziroma usnjene sedežne garniture je precej dolga, natančno pa jo je težko določiti. Nanjo v prvi vrsti vplivajo kakovost usnja, način uporabe, pogostost vzdrževanja in razmere v prostoru, v katerem je izdelek.

Usnjeno oblazinjeno pohištvo mora biti od radiatorja oddaljeno vsaj 50 centimetrov, od peči najmanj 70 in od kamina ali štedilnika vsaj 150 centimetrov.