Zalivamo ob jutranji rosi

Vroči poletni dnevi so stresni tudi za naše vrtove in balkone, zato sta poleti še kako pomembna pravilno zalivanje rastlin in skrb zanje. Na vrtu zalivamo obilno, a ne prepogosto. Da bi voda prodrla vse do koreninskega sistem, je potrebnih približno 20 litrov vode za dober kvadratni meter na dva do tri dni. Če boste zalivali pogosto, a manj izdatno, bo vaše delo brez večjega učinka, saj večina vode izhlapi, še preden pride do korenin. Zapomnite si, da rastlina formira večjo maso korenin na mestu, kjer ima zadostno količino vode. Če pride voda le do zgornjega sloja zemlje, bo rastlina na tem mestu začela poganjati korenine, kar bo posledično pripeljalo do večje občutljivosti za sušo. Najbolj primeren čas zalivanja je zgodaj zjutraj, ko je na tleh še rosa.

Okopavanje gredic

Tako kot zalivanje je v vročih poletnih mesecih pomembno tudi redno okopavanje gredic. Predvsem cvetličnih. Z okopavanjem se razbije kapilarna struktura tal, zmanjša se izhlapevanje in tla so sposobna dalj časa zadržati potrebno vlago. Če ste imeli smolo in so vam za »vrtno zemljo« pripeljali predvsem veliko peska, vmešanega v zemljo, lahko situacijo popravite z dodajanjem komposta. Tako boste povečali možnost zadrževanja vode. Tudi težkim ilovnatim tlom bo kompost prišel prav, saj bodo tla postala manj zbita in voda bo lažje prodirala do koreninskega sistema. Ena do rešitev, kako zmanjšati izhlapevanje, je tudi prekrivanje tal okoli rastlin z organskimi materiali. Da ne boste po nepotrebnem zapravljali denarja, denimo za lesne zastirke, lahko uporabite travo, ki vam je ostala pri zadnji košnji.

Košnja na višini petih centimetrov

Poletna vročina ne prizanese niti travnim površinam. Da bi bil travnik tudi v času največje pripeke sveže zelen, ga je treba redno zalivati. Za to so najbolj primerni razpršilci vode. Vedeti pa je treba tudi, da je višina košnje v najbolj vročih dneh nekoliko drugačna. Trave ne kosimo zelo na kratko, saj jo lahko v nasprotnem primeru sonce zažge. Minimalna višina trave naj bo pet centimetrov. Zaradi vročine tudi trava raste nekoliko počasneje, čeprav tisti, ki je zadolžen za košnjo, najbrž nima tega občutka.

Če imate manjši vrt, boste v času največje vročine zalivanju vrta kos s posodo ali cevjo za zalivanje, v večjem vrtu pa bi vam že lahko prišel prav namakalni sistem. Za gredice s trajnicami in rožami je najbolj učinkovito zalivanje po kapljicah. Tak sistem je sestavljen iz luknjičastih cevi, po katerih pride voda neposredno do korenin. Čas in trajanje zalivanja regulira program.

Stavite na kaktus

Če nimate vrta in ste ljubitelj rož, potem imate na svojem balkonu zagotovo nekaj balkonskega cvetja, ki zahteva vašo pozornost. Balkonsko cvetje v poletnih mesecih zalivamo vsak dan, najbolje s postano vodo, zvečer ali pred sončnim vzhodom. Tako se lahko rastline osušijo, še preden jih sonce segreje. Kapljica na listih namreč deluje kot leča in zbira sončne žarke, ki poškodujejo rastlino. Če pa ste med tistimi, ki jim je dnevno zalivanje rastlin prevelika obremenitev, se lahko zadovoljite s kaktusi. Vročina jim namreč kar najbolj ustreza. Te rastline potrebujejo sončno mesto, dovolj pa je že, če jih zalijete enkrat do dvakrat na teden.