Ni ravno pogosto, da podjetje VELUX sodeluje s tako priznanimi oblikovalci. Toda ker je strategija podjetja VELUX osredotočena na prijetne bivalne prostore s pomočjo naravne svetlobe in svežega zraka, ter zaradi dolgoročne usmerjenosti na trajnostno gradnjo in bivanje, je bila odločitev o sodelovanju precej spontana.

Ross Lovegrove, ki ga pri oblikovanju navdihuje narava, je futurist, urednik revije in arhitekt. Prejel je številna mednarodna priznanja in nagrade. Je glasnik tako imenovanega »Green Design«. Sodeloval je že z Louisom Poulsnom, Peugeotom, Apple Computers in številnimi drugimi.

Za svetlobnik VELUX oblikovalca Lovegrova bi lahko rekli, da je naravno svetilo, kjer igra sonce vlogo žarnice.

svetlobnik1.jpg
svetlobnik2.jpg

Ross Lovegrove pravi: »Moj cilj je bil ustvariti imeniten izdelek na umetniški način, ki je univerzalen in globalno pomemben. Razpršiti naravno svetlobo nekje med umetnostjo in oblikovanjem ter povečati percepcijo naravnega zunanjega sveta v notranjosti prostora.«

Skupina VELUX je svetlobnik predstavila na trgu leta 2005 ter ga od takrat naprej tudi razvijala in nadgrajevala. Primeren je za prostore, kjer zaradi konstrukcije ni mogoče vgraditi strešnega okna in je umetna svetloba edini vir osvetlitve. Svetlobnik prek visokoodbojne cevi dovaja naravno svetlobo v prostor. Svetlobnik VELUX oblikovalca Lovegrova je neke vrste vmesnik med svetlobnikom in sodobno dekoracijo prostora. Uporabnik lahko prilagaja vpad naravne svetlobe in uravnava njeno razpršenost.

Svetlobnik VELUX oblikovalca Lovegrova je prejel že precej nagrad. Med najbolj prestižnimi je »Red dot design award«.