CoeLux je raziskovalni projekt Univerze Insubria v italijanskem Comu, ki ga je financirala Evropska unija. »Znanost in tehnologija nam tako kot umetnost dopuščata, da posnemamo resničnost, pri čemer uporabljamo zakone narave,« pravi ustanovitelj in predsednik družbe Paolo Di Trapani, sicer profesor na univerzi. Inovativni svetlobni sistem izkorišča pojav, ki ga imenujemo Rayleighovo sipanje, ki je med drugim glavni vzrok za modro barvo dnevnega neba.

Želena svetloba ne glede na letni čas

Svetlobniki so prevlečeni s plastjo nanodelcev, ki povzročijo, da se svetloba razprši, obenem pa ustvarjajo iluzijo globine, zaradi česar se zdi, da je »sonce« daleč proč. Sistem lahko z različnim razmerjem med svetlobo in senco posnema kontrastno svetlobo tropov, uravnoteženo svetlobo Sredozemlja in toplejšo svetlobo v Skandinaviji, kjer je sonce nižje na nebu. Tako si lahko z izbiro modela svetlobnika omislimo želeno svetlobo, denimo vtis poletja v vsakem bivalnem prostoru ne glede na letni čas.

Vtis sončnega dne in večernega mraka

Po prvi seriji modelov v letu 2014 je podjetje na letošnjem milanskem sejmu svetil Euroluce predstavilo novo generacijo svetlobnikov manjših dimenzij. V primerjavi s prejšnjo generacijo ne omogoča neposrednega pogleda na sončni disk. Žarki se, preden dosežejo oko, odbijejo, razpršijo in lomijo na posebnih »žaluzijah«. Nova je tudi serija zatemnilnih svetlobnikov, ki posnemajo sončno svetlobo skozi ves dan, tudi večerni mrak. Tako je sistem CoeLux pravzaprav tudi priložnost za pobeg iz vsakdanjega življenja v drugo resničnost, pri čemer polno izkorišča najpomembnejši element – svetlobo.

Za domačo rabo še predragi

V družbi si prizadevajo svoje svetlobnike pripeljati predvsem v javne ustanove, denimo bolnišnice, čakalnice, bazene, in podjetja – povsod tja, kjer primanjkuje ali sploh ni naravne sončne svetlobe, ki je bistvena za dobro počutje in tudi zdravje. Zaradi zelo visoke cene (okoli 50.000 evrov na svetlobnik) sistem trenutno še ni zanimiv za večino individualnih lastnikov hiš in stanovanj, verjamemo pa, da se bo s širjenjem proizvodnje v prihodnje cena dovolj znižala, da bo dosegljiva tudi manj premožnim.