Ponošeni šik je z eno besedo imitacija dekorativnega slikanja z uporabo nanosov in glazur; za interier so priporočljive predvsem akrilne barve. Potem ko smo predmet dvakrat premazali z barvo, sledi sušenje in kasneje še brušenje površinskega sloja barve, vse dokler na površje ne prideta lesna struktura ali osnovni premaz.

Starinski videz pohištva pastelnih barv

Pri kombiniranju pohištva v slogu ponošenega šika se uporabljajo dekorativne tkanine iz bombaža ali lanu. Med najbolj pogostimi barvami so bela in pastelne. Nekateri tkanine pred uporabo namakajo v čaju, da dobijo starinski videz.

Priljubljeni dekorativni detajli, ki lepo zaokrožijo zgodbo ponošenega šika, so tudi okrasne blazine starinskega videza. Najbolj pomembno pri starih predmetih je, da so privlačni, dobre kakovosti in lepi. Trgi, boljši sejmi, antikvariati so kot nalašč za iskanje starih stvari, za katere pa ni pomembno, koliko so stare.

Kljub svobodi tega stila obstajajo določena pravila, ki so ključna zanj: stare svetilke, stari svečniki, sveče, kolaži, pregrinjala, čipkasti okraski, blazine. Ogledala in slike naj imajo dekorativne okvirje v skladnih barvah.

Vaze, polne lepega cvetja, so obvezne

Lesena tla so idealna za ta stil. Lahko ostane takšen, kot je ali pa ga premažite z voskom, pobarvajte v belo ali katero drugo pastelno barvo. Vendar vseeno pazite! Čeprav je bistvo ponošenega šika  mešanje, pazite, da vaš dom ne postal hišna razprodaja starih stvari.

Zgodovina ponošenega šika

Zgodba sloga se začenja v Veliki Britaniji, kjer se je udomačil v kmečkem okolju. Njegov namen je bil doseči nasprotni učinek od sentimentalnega in osladnega viktorijanskega stila. Obnova starega pohištva in tkanin je bila posebno priljubljena pri modernih oblikovalcih, ki so sodelovali pri nastanku  kulture ponošenega šika. V osemdesetih letih 20. stoletja je postal priljubljen tudi pri srednjih in višjih slojih. Originalni  interierji so veljali za umetniška dela v okviru stanovanj.

Pojem ponošeni šik je prva predstavila oblikovalka notranjih prostorov Rachel Ashwell v 90. letih prejšnjega stoletja in tudi danes je ta slog še vedno izjemno popularen. V osnovi je dovoljeno vse, imeti morate samo dovolj domišljije.

Fotogalerijo si oglejte tukaj.