Oblikovalci sesalnika UltraOne Green so opozorili na problem odlaganja plastičnih odpadkov v morje tako, da so ga za razstavne namene oblikovali iz naplavljene plastike. Ker izdelek tudi ne vsebuje polivinilklorida, se je Electrolux s svojo serijo ekoloških sesalnikov približal cilju – izdelavi popolnoma trajnostnega sesalnika.

Paradoks – pomanjkanje reciklirane plastike

Za nadaljnjo izdelavo sesalnikov iz reciklirane plastike podjetje Electrolux odvisno od zalog reciklirane plastike, ki jih primanjkuje. Letos je izdelalo sesalnik iz naplavljene plastike Vac from the Sea (sesalnik iz morja) in s tem opozorilo na paradoks pomanjkanja reciklirane plastike, medtem ko so oceani polni plastičnih odpadkov.

V sodelovanju z okoljevarstvenimi organizacijami iz vsega sveta so plastiko nabrali v šestih oceanih. Iz teh odpadkov so izdelali sesalnike, od katerih vsak predstavlja po en ocean, vsi pa združujejo Electroluxovo željo po sesalniku, v celoti izdelanem iz recikliranega materiala.

Iz plastenk, ki so jih obgrizli morski psi

"Z izdelavo in predstavitvijo omejenega števila sesalnikov UltraOne, ki so med drugim izdelani iz plastenk, ki so jih obgrizli morski psi, želimo opozoriti na pereč problem, obenem pa oživiti zamisel o recikliranju plastike," pravi Cecilia Nord, podpredsednica oddelka za talno nego in trajnostni razvoj pri podjetju Electrolux.

Na svetu vsako leto izdelamo 260 milijonov ton plastike, od tega pa jo v zahodni Evropi recikliramo zgolj 20 odstotkov. Z rabo reciklirane plastike v povprečju prihranimo 90 odstotkov vode in 80 do 90 odstotkov energije, ki jo sicer potrebujejo pri izdelavi plastike.