Izberite pravo sorto trate: osredotočite se na mešanice, ki uspevajo v vaši regiji. Mešanica trate je zagotovilo, da bolezni, ki prizadenejo eno sorto, ne bodo vplivale na vso zelenico. Osredotočite pa se tudi na pogoje v vašem vrtu: večina trat ima najraje sonce, nekatere vrste pa prenesejo tudi polsenčno do senčno lego.  Če imate s trato slabe izkušnje, raje zasadite rastline in oblikujte samo otoke trave.

Ne kosite trate prenizko

kosilnica.jpg

Višja ko je trata, bolj je zdrava, saj z višino pridobiva tudi boljše korenine in lahko srka več hranilnih snovi. Višja trava ima več klorofila, je bolj zelena in precej lepša od nizke. Najbolje je, če je trava visoka od  5 do 6 centimetrov. Ne glede na to, kako visoka je, pa trave naenkrat ne pokosite več kot tretjino  višine, saj to povzroči stres.

Kosilnica naj bo ostra

Če kosilnica nima nabrušenih rezil, potem trate ne kosite, temveč jo trgate. Razcefrana trata je bolj nagnjena k boleznim kot gladko pokošena. Kosilnico nabrusite pred sezono in nato še sredi sezone.

Pustite pokošeno trato na zelenici

V nasprotju s popularnim mitom pokošeni delci trave trati ne škodujejo. Pokošena trata propade in v tla preidejo organske snovi, bogate z dušikom.  Uporabljajte kosilnico, ki trato seseklja, tako da pokošena trata hitreje propade in nahrani vašo zelenico.

Kontrolirajte korenine

korenine.jpg

Korenine in listje obikujejo plast, ki zelenici ne dopusti, da do korenin pride voda. V takem primeru morate trato prezračiti. Če so tla tako trda, da svinčnika ne morete zapičiti 12 centimetrov globoko, ter se na zelenici pojavljajo zaplate, na katerih trata ne raste več, je čas za prezračevanje. Prezračevanje izboljša drenažo, razdre vozle koreninske grude in trate ter stimulira rast. Pri tem vam ni treba uporabljati nobenih pesticidov ali umetnih gnojil.

Zalivajte po pameti

zalivanje.jpg

Zalijte trato takrat, ko izgubi svojo sijočo barvo in začne veneti, trava pa se začne uvijati. Namočite jo tako močno, da voda prodre  vsaj 20 centimetrov globoko. Zalivajte travo le, kadar je treba, in se raje ravnajte po vremenu kot po tedenskem zalivalnem planu.