Tudi feng šuj veliko pozornosti posveča pohištvu in opremi doma, saj je od tega v veliki meri odvisno počutje stanovalcev. Z dobro izbiro velikosti, oblike, materiala in barve pohištva lahko zelo izboljšamo moč vitalne energije in njen pretok v domu. Zato moramo vedeti, kaj v posameznem prostoru potrebujemo in kako to dosežemo. Pri tem se je treba zavedati, da vse novosti, ki nam jih ponuja industrija in so na prvi pogled lepe in praktične, ne prispevajo nujno tudi k izboljšanju kakovosti bivanja.

Preden kupite, premislite:

• Ali res potrebujete novo pohištvo?
• Kje bo stalo in kam boste dali tisto, kar zdaj stoji tam?
• Dobro premerite prostor in na skico vrišite novo pohištvo v pravih dimenzijah, da ne bo po nakupu neprijetnih presenečenj.
• Če kupujete velike kose pohištva, se prepričajte, da jih boste lahko spravili v stanovanje po stopnicah ali skozi vrata.

Skozi predsobo vnašamo energijo v dom

feng_suj_veza.jpg

Prvi prostor v domu mora biti prostoren, tako da se energija lahko brez ovir prelije v dom, zato v majhno predsobo ne tlačite pohištva. Stenski obešalniki pogosto postanejo odlagališče vseh mogočih oblačil, zato od družinskih članov zahtevajte, da svoja vrhnja oblačila sproti pospravljajo. Če kaj, potem gotovo potrebujete omaro za čevlje, ki naj bo dovolj prostorna, da bodo v njej lahko sezonski čevlji vseh članov družine.

V kuhinji ustvarjamo hrano

feng_shui_kitchen.jpg

V današnjem tempu življenja to sicer ni več vedno res, pa vendar naj bo kuhinja prostor, ki bo podpiral ustvarjanje hrane, ki obnavlja našo življenjsko energijo. Zato naj bi v kuhinji vladal element ogenj, ki ga simbolizirata štedilnik in pečica, kjer se hrana pripravlja. Paziti moramo, da element ogenj ni oviran ali blokiran, zato se v kuhinji izogibamo modre, črne, bele in kovinske barve. Ugodne barve za kuhinjo so vsi odtenki rumene in rjave barve, ki predstavljajo element zemlja, iz katerega prihaja hrana, ter zelena, ki je barva elementa les. Preveč rdeče barve bi v kuhinji lahko delovala negativno, saj bi lahko preveč ognja energijo, ki jo ustvarjamo, »sežgalo«.

Dobro je tudi vedeti, da dobro hrano ustvarja samo prvi ogenj, to pa sta v današnjem času le še plinski ali štedilnik na trdo gorivo − drva, nikakor pa ne električni, indukcijski in še posebno ne mikrovalovke. Ker je kuhinja pogosto tudi jedilnica, je še posebno pomembno, da prevladuje občutek tople domačnosti, saj bo hladno in sterilno ozračje, ki ga ustvarjajo nekatere moderne kuhinje, vplivalo tudi na odnose v družini. 

V spalnici potrebujemo mir za počitek

feng_shui_bedroom_city.jpg

Če je le mogoče, naj bo v spalnici čim manj pohištva, ki naj bo iz naravnih materialov, zaobljenih oblik in umirjenih barv. Svetleče lakirane in steklene površine odbijajo energijo in s tem ustvarjajo aktivnost, ki nas lahko moti v spanju. Enako velja za ogledala, ki v spalnici niso priporočljiva. Da bi se izognili »strupenim puščicam«, izberite omare z zaobljenimi robovi, če je le mogoče, si omislite vzidano garderobno omaro (od stene do stene in od tal do stropa), kamor boste lahko spravili vso garderobo in tudi posteljnino, pa še ostrih robov se ne bo treba paziti.

Najpomembnejši kos pohištva v spalnici je postelja, ki naj bo dovolj velika, da bo udobna, in ne pozabite na zares kakovostno vzmetnico. Skoraj tretjino življenja preživimo v postelji, imejte se radi in podarite si dobro ležišče.

Za spalnice so najbolj priporočljivi naravni materiali, predvsem naraven, masiven, najbolje nelakiran les. Ugoden je tudi ratan, posebno za območja, kjer je toplo, saj je zračen in daje občutek lahkosti. Kovinske in vodne postelje feng šuj odsvetuje, saj okrepijo negativne energije iz okolja.

Dnevna soba za aktivnost in družabnost

feng_shui_dnevna_soba.jpg

Dnevna soba je pogosto najbolj obremenjen prostor v stanovanju. Ker je to prostor za dnevno dogajanje, je navadno tudi najbolj svetel in velik in po njem naj bi se širila jang – aktivna energija. Sedežna garnitura, ki je po naši navadi obvezna, naj bo dovolj velika, da bo na njej sedela vsa družina, pa vendar ne tako velika, da bi zasedla ves prostor, saj najbrž tu počnete še kaj drugega poleg gledanja televizije.

Če je to tudi delovni prostor kakega člana družine, naj bo ta umaknjen v mirnejši kot, vendar upoštevajte dejstvo, da morda potrebuje svetlobo, in mu preskrbite primerno svetilko, ki mu bo omogočila delo, drugih pa ne bo motila. Če je sedežna garnitura namenjena počitku, nikakor ne sme biti postavljena v sredino sobe ali s hrbtno stranjo pod okno, ker tam ni miru in zaščite, ki jo za počitek potrebujemo.

Otroška soba – počitek ali delo?

kids_feng_suj_room.jpg

Še vedno je največja dilema otroška soba, saj naj bi služila dvema po naravi nezdružljivima dejavnostma: počitku in učenju (ali igranju). Ker za prvo potrebujemo jin energijo − mir in tišino, da bi se otrok lahko dobro spočil, za drugo pa jang energijo, ki ga bo spodbujala pri delu in učenju, je pravilna oprema tega prostora prava modrost. Zato dobro premislite, kaj želite doseči. Ker je danes večina otrok prej hiperaktivnih kot ne, pri izbiri opreme raje izberite manj živahne barve in bolj zaobljene oblike. Če pa je vaš otrok bolj miren, neaktiven, mu lahko z živahnejšimi barvami pomagate k več delavnosti. Vsekakor pa ga vključite v izbiro opreme za njegovo sobo. Vendar naj tudi on razmisli o funkciji opreme, da ne bo glavni dejavnik vizualna všečnost ali trenutni modni trend.

Tudi v otroški sobi pazite, da ne bo pohištvo zasedlo vsega prostora in se otrok v sobi ne bo mogel niti gibati. Boljše je, da izberete samo potrebne kose pohištva, ne pa kompletne otroške sobe, kot jih ponujajo proizvajalci, saj so, posebno v blokovskih stanovanjih, sobice za otroke večinoma zelo majhne in prav lahko se vam zgodi, da vseh elementov ne boste spravili vanjo. Seveda tudi tu velja, da je najpomembnejši kos pohištva dovolj velika postelja iz naravnega materiala z dobro vzmetnico.

Če sta v majhni otroški sobi dva otroka, potem se odločite za tak pograd, ki ima postelji drugo nad drugo, tako da oba otroka spita v isto smer. Izogibajte se pogradom, ki so narejeni tako, da gornja postelja spodnjo prekriva na polovici. Rob gornje bo »sekal« spodaj ležečega in to lahko povzroči tudi zdravstvene težave na delu, kjer rob prekriva otroka. Enako nevarne so tudi postelje pod »mostovi« z ene na drugo omaro.

Ko boste zamenjevali ali na novo opremljali, naj vas pri nakupu vedno vodijo ta načela:

• Pohištvo sme zasedati največ 40 odstotkov prostora v sobi.
• V velike prostore lahko postavimo večje kose pohištva.
• V majhnih prostorih naj bo pohištvo lažje.
• V temne in majhne prostore sodi svetlejše pohištvo.
• V zelo svetlih prostorih je pohištvo lahko temnejše.
• Lakirane, steklene in druge svetlejše površine prostor osvetlijo in aktivirajo.
• Veliko mehkih (tekstil) in temnih površin prostoru jemlje svetlobo.

feng_shui_colors_for_life_resized_600.jpg

Upoštevajte tudi, da se zelo živih barv in vzorcev hitreje naveličamo, a preveč enobarvni prostori so monotoni in utrujajo. Če smo pogosto utrujeni, potrebujemo barvno spodbudo, zato se ne bojte barv, le s premislekom jih uporabite. Živa barva osveži prostor, a biti mora v primerni količini. Včasih je dovolj že blazina ali okrasni lonček v živi brvi, da razbije monotonijo in prispeva k harmoniji. Vsak član družine ima svojo najljubšo barvo; naj je ima nekaj v svojem stanovanjskem prostoru, da se bo dobro počutil in ga bo spodbujala.