Energetska učinkovitost je povezana z razmišljanjem o načinih porabe energije – od sijalke v predsobi do tlaka v gumah avtomobila. Zmanjšanje potrošnje energije za tretjino lahko v gospodinjstvo prinese dovolj denarja za druge užitke, ki si jih že dalj časa želite privoščiti: več dni dopusta, nove čevlje, šolanje…

Že mnogokrat smo zapisali, da se tudi gospodinjski aparati v mirovanju, torej 24 ur na dan napajajo z energijo. Vsaka stopnja manj na termostatu bo  račun za ogrevanje znižala za pet odstotkov. Posamezno gospodinjstvo lahko prihrani najmanj 10 odstotkov energije z ugašanjem gospodinjskih naprav in luči. Voda v loncu pa bo zavrela prej, če boste posodo pokrili s pokrovko.

Učinkovita raba energije v gospodinjstvu

Pri postavitvi hladilnika naj bo med steno in zadnjo stranjo naprave deset centimetrov razmaka, da ne bi prišlo do segretja kondenzatorja ali kompresorja, kar spetpovečuje porabo energije. Hladilnik redno tajajte in čistite led. Čiščenje je potrebno, ko debelina ledu doseže 3 - do 5 milimetrov – tako boste podaljšali življenjsko dobo naprave.

Pri nakupu štedilnika izberite takšnega, ki omogoča kuhanje na plin. Plin je ekološko bolj sprejemljiv energent od električne energije, čas kuhanja in regulacija temperature pa sta mnogo hitrejša.

Pri peki kolačev ali pečenke izključite pečico deset minut pred koncem pečenja. Toplote ne bo nič manj, le prihranili boste. Ko kupujete novo pečico, izberite takšno z vgrajenim ventilatorjem, saj je učinkovita in lahko prihrani med 10  in 15 odstotkov električne energije. Standardna temperatura za hranjenje zamrznjene hrane je -18 stopinj Celzija, le z eno stopinjo Celzija manj je poraba energije kar za pet odstotkov višja.

Nižji so lahko tudi stroški v kopalnici

Tudi pri nakupu pralnega stroja razmislite o energetski učinkovitosti in pri tem ne pozabite na moč centrifuge. Te naprave so označene z razredi od A do E, pri čemer A pomeni najbolj energetsko učinkovit aparat. Obstajajo pa že tudi aparati z energetsko učinkovitostjo A+ in večjo. Pozanimajte se o prihrankih.

Če boste v kad ali kabino za prhanje namestili glavo prhe za varčevanje z vodo, lahko letno prihranite okrog 70 evrov. Preverite tudi vodne armature in preprečite kapljanje vode v umivalniku in predvsem odtekanje vode iz kotlička v stranišču.