Preprosto je najbolj elegantno

Klasični, rustikalni, moderni, minimalistični, sredozemski stil? Izberite tistega, ki vam je najbolj pri srcu, in se ga pri opremljanju kopalnice kar najbolj držite, izognite pa se kiču in prenatrpanosti. Pravilo je – kolikor bolj je kopalnica preprosta, toliko bolj je elegantna. Osnova za opremljanje kopalniškega prostora je na prvem mestu stil talnih in zidnih oblog. K hladnim belim ploščicam, denimo, ne sodijo štukature in podobno okrasje. Kateri koli material boste izbrali, od keramičnih ploščic in oblog iz masivnega lesa do marmornih plošč ter celo tapet, dimenzije prilagodite velikosti kopalnice.

»Na nedavnem sejmu kopalniške opreme in keramičnih ploščic v Bologni se je pokazalo, da so moderni praktično vsi stili, vračata pa se rokoko in na novo obdelana rustikalna zgodba,« nam je povedal oblikovalec v Gorenju Matej Blagus. »Največ je še vedno tako imenovane srednje mode s pridihom minimalizma. Najde se tudi ultramoderno kopalniško pohištvo za ljudi, ki so življenjsko tako usmerjeni, vendar še vedno prevladuje preprosta klasika. Naravne barve odražajo ekološki trend, zato se vse vrti okoli olivno zelene, sivkaste in rjave z rumenimi do oranžnimi poudarki. Opazili smo iz 80. let oživljene pastelne barve, vendar je njihova ponovna uveljavitev odvisna od odziva kupcev.«

Velikosti prilagojena oprema

V standardno opremo kopalnice sodijo dovolj velik umivalnik (ali več umivalnikov, če je družina številčnejša), kad, prha in straniščna školjka. Glede na želje in finančne možnosti jih lahko dopolnite z bidejem, pisoarjem, masažno kadjo ali savno. Danes je na trgu ogromno sanitarne opreme za majhne in velike kopalnice, zato z izborom najustreznejše ne bi smeli imeti težav. Pazite pa, da ne kupite prevelikih elementov: minimalni uporabni prostor pred kadjo znaša od 60 do 105 centimetrov, pred umivalnikom od 55 do 90 centimetrov in pred školjko najmanj 60 centimetrov. Prenatrpanost ni niti praktična niti estetska.

»Dimenzije kopalniškega pohištva so prirejene večinoma majhnim prostorom,« pojasnjuje Matej Blagus. »Umivalnik je običajno globok do 55 centimetrov, čemur prilagodimo omarico pod njim, ki skrije sifon. Viseče omarice merijo v globino 20, visoke stoječe omare pa 35 centimetrov. Dimenzije so lahko tudi drugačne, vendar je pametno izbrati standardno velikost, ki jo najlažje prilagodimo instalacijam.« Kopalniške omarice so najpogosteje izdelane iz obdelane in proti vlagi odporne iverke, vrata pa so lakirana ali prevlečena s plastificirano folijo. Izberite omarice s predali in izvlečnimi predali za shranjevanje vseh vrst drobnarij, še svetuje Gorenjev svetovalec.

Mehka svetloba in diskretna dekoracija

Veliko kopalnic danes nima naravne svetlobe, zato je razsvetljava pomemben element, ki ga kaže preudarno izbrati. Potrebujemo osnovni vir razsvetljave, torej luč na stropu, in sekundarne vire, recimo nad ogledalom, nad prho… Izognite se nenaravnim neonskim lučem in izberite mehko, toplo svetlobo, ki bo podčrtala sproščenost intimnega okolja. Verjetno ni treba posebej poudariti, da morajo biti svetilke odporne proti vlagi. Svetlobo lahko spustite v kopalnico tudi z drugimi rešitvami, kot je stena iz steklene opeke, ki prostor loči od spalnice, pomagajo pa vam tudi preverjeni triki z ogledali, ki bodo majhno kopalnico optično povečala.

Dekoracijo kopalnice ustvarja že igra oblog in sanitarne keramike, zato z okraševanjem ne gre pretiravati. Če želite zastreti okno, izberite lamelno ali plise zaveso, ki jo je enostavno vzdrževati. Lep dekorativni element je zavesa za prho in kad, ki pa naj bo barvno in stilno usklajena s preprogo pred kadjo in straniščno školjko. Lepo je, če je usklajen ves tekstil v prostoru, zato ne pozabite na usklajenost brisač. Za piko na i poskrbijo okrasni predmeti, na primer školjke, posušena sivka ali zanimivi kamni, ljubitelje rastlin pa bo v kopalnicah, ki jih osvetljuje naravna svetloba, razveseljevala lončnica, ki uspeva v vlažnem okolju.