V času recesije se je gradnja razkošnih hiš v razvitih državah nekoliko zaustavila, hkrati pa je vedno več arhitektov prepričanih, da so majhne hiše enako lepe kot velike. To nazorno kažejo učinkovito zasnovane in cenovno ugodne modularne zasnove. Nekateri pa gredo celo tako daleč, da v bivalni prostor predelajo odslužene zabojnike in druge podobne konstrukcije.

Modularna hiša

modular_house.jpg

Modularne hiše so praviloma izdelane iz naravnih in okolju prijaznih materialov. Največkrat gre za lesene stavbe (masivno lepljen in suh smrekov les) in stavbe iz drugih ekoloških materialov. Po navadi je izvedba teh hiš nizkoenergetska ali pasivna.

Nekateri okolju prijazni majhni domovi so urejeni kot preproste "koče" v rustikalnem slogu, medtem ko so drugi sinonim za udobje in dodelan slog. Mnoge prelepe hiške spodbujajo trajnostni razvoj in so izdelane iz recikliranih materialov ter materialov z lokalnega območja. Izkoriščajo prednosti pokrajine in moč sonca, dežja, vetra, podtalnice… Kljub temu, da so mnogi še vedno prepričani, da je veliko  boljše, so nam te varčne lepotice lahko v navdih.

Zdravo bivanje v hiši, ki raste z nami

Življenje v tako grajeni hiši je prijetno in zdravo, saj se v njej ne razvija plesen in tako tudi ni možnosti za razvoj alergij in drugih bolezni. Bivanje v taki hiši je tudi varno, glede na to, da so lesene konstrukcije potresno in požarno odpornejše od primerljivih zidanih.

modular_house1.jpg

Največja prednost modularne zgradbe je njena prilagodljivost glede na zahteve in potrebe bivanja. Modularna zasnova omogoča ogromno tlorisnih variant ter rast hiše tako v širino kot v višino. Bivalno površino lahko prilagajamo glede na spremenjene življenjske okoliščine in ekonomske zmožnosti, kar je posebnost v primerjavi z načinom bivanjem v drugih bivalnih objektih.

V začetku lahko kupimo samo nekaj modularnih enot z manjšo kvadraturo. Z leti pa, če potrebujemo več prostora, tej začetni osnovi poljubno dodajamo nove, po videzu povsem enake enote. Hiša z nami lahko "raste"ali pa se "manjša." Skupaj s funkcionalnim spreminjanjem notranjosti modularnega doma se spreminja tudi njegova zunanjost.

Nekaj fotografij zanimivih modularnih hiš si lahko ogledate tukaj.