Najprej je delo nekoliko umazano

Izberite obliko vrta: kaktuse lahko posadite v krogu, kvadratu, pravokotniku, trikotniku ali polkrogu. Izbrano obliko nekako označite, saj boste morali na tem mestu kopati. Če izberete hribček, je delo veliko lažje; morate le nekoliko poravnati zemljišče. Prav tako z vse površine odstranite nekaj prvih centimetrov prsti, saj trava škoduje razvoju kaktusov. Ni treba, da je površina povsem ravna, vendar pa ne sme biti lukenj, ki bi lahko preprečevale odtekanje vode. Če nimate takšnega hribčka, izberite povsem ravno območje, vendar pa nato iskopljite od petnajst do trideset centimetrov prsti.

062408cactigard01.jpg

Sledi bolj prijetno urejanje

Rob trave ob vrtu s kaktusi pokrijte s plastičnim trakom. Tako se trava ne bo širila na območje kaktusov, pa tudi plevel ne bo rasel. Rob nato okrasite s kamenjem in opekami, izkopan vrt pa zapolnite s prstjo za kaktuse. Glede na to, koliko prsti ste izkopali, lahko ocenite, koliko jo približno potrebujete. Prst za kaktuse je prav posebna prst, ki jo lahko kupite v vrtnih centrih, po navadi na oddelku za eksotične rastline. Poskusite jo lahko pripraviti tudi sami: zmešajte dve merici peska z eno merico proda.

3124257106_10e8749cef.jpg

Nato pa kaktuse le še posadimo in uživamo

Izberimo kaktuse, ki najbolj ustrezajo našemu podnebju. Takšne informacije boste dobili pri prodajalcih v vrtnih centrih, preverite pa jih lahko tudi na spletu. Ker pri nas temperature rade padejo pod sedem stopinj, je pri nekaterih vrstah bolje, da jih posadimo hkrati s cvetličnimi lončki. Ko vreme postane prehladno, jih lahko namreč enostavno spet izkopljemo in do pomladi postavimo v notranje prostore. Obstajajo pa tudi vrste, ki lahko preživijo celo najbolj hladno zimo.

diversthe_cactus_garden.jpg

Kaktuse lahko posadite v  vzorcu ali pa tudi ne. Ko pa ste jih končno posadili, zahtevajo zelo malo nege. Ni jih treba zalivati - dovolj vode jim priskrbi že občasno deževje. Morate jih le enkrat letno pognojiti, in sicer spomladi z gnojilom 10:10:10.