Suho vrtnarjenje prinaša številne okoljske prednosti: najpomembnejši sta manjša poraba vode in preprečitev njenega izhlapevanja. Tak pristop k vrtnarjenju pa pomeni tudi ustvarjanje osupljive, ekološke in naravi prijazne pokrajine, je polna in bujna z zelo malo posegi in vzdrževanja.

Kaj je suho vrtnarjenje?

Pri suhem vrtnarjenju uporabljamo izključno rastline, ki za rast potrebujejo malo vode in so razmeroma odporne na sušo. Za uspevanje ne potrebujejo dodatnega namakanja ali zalivanja. Gre za rastline, ki imajo zmožnost, da shranijo vodo v listih ali pa imajo ozke liste, kar zmanjšuje izgubo vode. Kaktusi so med najbolj znanimi rastlinami, ki potrebujejo res malo vode in ki ustrezajo zahtevam suhega vrtnarjenja. Še zdaleč pa to niso le kaktusi, pač pa poznamo še druge vrste ustreznih rastlin.

Katere rastline so najbolj primerne

Za rastline s kosmatimi, sočnimi ali ozkimi listi v splošnem velja, da sodijo v nabor za suho vrtnarjenje. Sem sodijo tudi nekatere zimzelene rastline, kot so različne vrste brinov. Če živite na nekoliko bolj sušnem območju, ste že sami ugotovili, da so se avtohtone rastline v vaši okolici že prilagodile na sušne pogoje in da ne potrebujejo zalivanja ali namakanja. Za sušna območja so primerne naslednje rastline: netresk (Sempervivum tectorum), šmarna hrušica (Amelanchier alnifolia), sivkasta loboda (Atriplex canescens), bledi ameriški slamnik (Echinacea pallida), starodavni brin (Juniperus scopulorum), timijan (Thymus vulgaris), aromatična astra (Aster oblongifolius), aloje vera (Aloe vera) in sivka (Lavandula angustifolia).

Okoljska dobrobit

Avtohtone rastline so običajno najboljša izbira za nasad, ki potrebuje malo vode. Vrtnarjenje z avtohtonimi sortami ja boljše za okolje, saj se naravno umeščajo v lokalni ekosistem in podpirajo tamkajšnji habitat avtohtonih rastlin in živali. Poleg tega pa prihranimo res veliko denarja, saj ne potrebujemo namakalnih sistemov in vsakodnevnega zalivanja. Še ena okoljska prednost suhega vrta pa je v tem, da odganja žuželke in plevel. Oboji namreč potrebujejo – vodo. In ker vode ni, tudi škodljivcev ne bo, vam pa ne bo treba uporabljati različnih pesticidov ali drugih kemičnih snovi, s katerimi bi jih preganjali. To pa je velika prednost tako za ekosistem kot za zdravje vaše družine.