Za stopnice so idealne ograje na obeh straneh. Starejši imajo po navadi težave pri vzpenjanju po stopnicah, zato je zanje veliko lažje in varnejše, če se lahko primejo na levi in desni strani.

Varen oprijem za roke

stopnisce1.jpg

Stopniščno ograjo lahko nadomesti držalo za roke, ki ga pritrdimo na zid. Držalo namestimo na desni strani ob vsem stopnišču. Nujno je za stopnišča, ki imajo več kot štiri stopnice. Na stopnicah, ki vodijo do hiše, ga lahko montirate tudi, če je stopnic manj, saj morate misliti na to, da bodo pozimi poledenele. Če je stopnišče širše od 1,5 metra, je natančno na sredini potrebno še eno držalo oziroma ograja.

Ograja mora biti dovolj trdna in ergonomske oblike, da se je lažje primemo. Razmik do zidu mora znašati najmanj pet centimetrov, da oprijem ni oviran, zaključki pa morajo biti izvedeni tako, da ne drsijo in ne predstavljajo nevarnosti za poškodbe s trskami. Oprijem za roke naj bo pritrjen med 80 in 115 centimetrov od tal.

Varnost tudi za otroke

stopnisce_varnost.jpg

Odprto zgornjo stran stopnišča oziroma podest je prav tako treba zavarovati z ograjo. Visoka naj bo najmanj meter, če pa je stopnišče globoko več kot 12 metrov, je predpisana višina ograje 1,1 metra. Ograja mora biti z rešetkami, profili ali letvicami oblikovana tako, da skoznjo ni mogoče pasti.

Če so letvice ali rešetke navpične, naj bodo postavljene najmanj 12 centimetrov na gosto. Če imate majhne otroke, morate biti še posebno pozorni, da ne padejo po stopnicah. Izvedenci priporočajo zaščito z rešetkami za otroke na zgornjem delu stopnišča, ki otežujejo tudi plezanje.