Dostopne osnovne površine

Če v vašem domu prebivajo starejši ljudje, naj bo delovna površina v kuhinji postavljena nižje kot običajno. Prav tako razmislite o razporeditvi bistvenih naprav, kar bo olajšalo življenje ne le starejšim, temveč tudi drugim družinskim članom.

Dosegljiva stikala za luči

Starejšim je morebiti težko najti stikalo za luči v temni sobi in se lahko v iskanju celo zaletijo v pohištvo. Da boste preprečili takšne poškodbe, bi bilo za vaše ljubljene bolje, da v vse sobe hiše namestite osvetljena stikala. Včasih lahko tehnologija olajša življenje vsem. Namestite lahko tudi sistem za prižiganje luči na senzor. V hiši, kjer prebivajo starejši, je to velika prednost.

Preprečite padce

Večina starejših je nagnjena k poškodbam na spolzkih tleh tako v kopalnici kot drugje v hiši. Priporočljivo je, da so tla nedrseča ali pa namestite nedrseče podloge pod preproge. Mesta, kot so vhodi v hišo in na dvorišče in drugi pragovi naj bodo nameščeni čim nižje, saj se starejši lahko spotaknejo ob njih. Potrudite se, da boste v hiši imeli le zelo tanke preproge, še posebno, če starejša oseba, ki prebiva pri vas, uporablja hojico. Tanke preproge bodo preprečile, da bi se hojica zataknila ob rob in bi se oseba, ki jo uporablja, spotaknila.

Dostop do kritičnih mest

Če si lahko privoščite, namestite dvigalo v vaš dom. S tem boste starejšim bistveno olajšali gibanje med nadstropji. Na stopniščih naj bodo nameščene ograje na obeh straneh stopnic. S tem bodo stopnišča mnogo bolj varna za starejšo osebo. Kopalnica je prostor, kjer se zgodi največ nesreč, ne glede na starost. Vendar pa so starejši bolj nagnjeni k poškodbam kot mlajše osebe. Da boste takšne nesreče preprečili, namestite oprijemalne palice ob prhi ter straniščni školjki. Za starejše člane družine je dobrodošla tudi kad z vrati.