Najpomembnejša je ekološka vzgoja – torej vzgoja zelenjave brez uporabe kemičnih sredstev, pesticidov in mineralnih gnojil. Umetna gnojila pri ekološki vzgoji zamenjajo za organska gnojila, ki jih izdelujejo s kompostiranjem. Prav tako zelo veliko časa posvetijo tudi odpornosti rastlin. Pri tem je treba posebej paziti na pestrost posajenih kultur in se izogibati velikim nasadom monokultur, v katerih hitro pride do bolezni, ki se nato razširi na ves pridelek.

Preprečevanje bolezni na naraven način


Obstajajo pa tudi naravni preparati, izdelani iz rastlin, ki s pomočjo eteričnih olj, snovi in lastnosti nekaterih uporabljenih rastlin preprečujejo nastanek bolezni in odganjajo škodljivce. Rastline, ki so obdelane s takšnimi sredstvi, imajo močnejše liste in so bolj kakovostne.

Pri biološki vzgoji pa so prepovedane tudi gensko obdelane rastline ali OGM, ker zaradi svojih neraziskanih značilnosti ter agresivnega razmnoževanja lahko okužijo ves nasad.  Iz zemlje lahko vsak dan izgine na desetine primarnih vrst sadja in zelenjave, ki jih ne bomo mogli nikoli več nadomestiti.

Nedvomne prednosti ekološke hrane


Prednosti eko hrane so poleg očitne naravne vzgoje tudi: višja kvaliteta in vsebnost hranilnih snovi, manjša toksičnost, ekonomski vpliv na domačo proizvodnjo, okolje… Vzemimo za primer jabolko: klasično jabolko iz trgovine vsebuje 20 močno škodljivih mutagenih snovi, ki jih niti po dvajsetih pranjih ne boste oprali. Ekološko jabolko je lahko nekoliko grše na pogled, vendar ne vsebuje nobene toksične škodljive mutagene snovi.

Meso vsebuje velike količine antibiotikov, hormonov, antiparazitnih snovi in sečne kisline, ekološko meso pa je vzgojeno na human način, je zdravo in vsebuje le minerale in encime. Organska hrana je neprimerno boljšega okusa, ker na tržišče pride vedno sveža. Zagovorniki ekološke hrane trdijo, da vsebuje vitalno življenjsko energijo, ki povečuje imunost in nas krepi.

Prepričajte se, preden kupite


Ko kupujete ekološko zelenjavo, se prepričajte, kaj dejansko dobite. Vedno preverite, ali ima ustrezna potrdila, preverite poreklo ter znak za ekološki proizvod – vse potrebne informacije najdete na deklaraciji.

Podprite lokalne proizvajalce

Kupujte čim več lokalne ekološke hrane, podprite mlekomate iz ekoloških kmetij - s tem boste pomagali sebi in svojemu zdravju, poleg tega pa boste ozaveščali tudi širši trg. Počasi se bodo vsi proizvajalci začeli zavedati, da vam prav vsega ne morejo prodati.  Poleg tega boste z nakupom ekološke hrane osveščali tudi lokalne kmetije, da ne bodo več kupovale dragih kemičnih preparatov in umetnih gnojil. Z naravnim načinom bodo sicer pridelale nekoliko manj, vendar lahko pridelke prodajo po višji ceni – pa še naravo bodo manj onesnaževale.

Skratka, izogibajte se paradižnikom z Nizozemske, ki nikoli niso videli sonca, piščančjemu mesu iz baterijske reje, govejemu mesu od krav, ki jih hranijo z gnilo travo, ker ni časa za sušenje, temveč naredijo iz nje silažo… Naredite nekaj za sebe in svoje otroke. Kupite manj, a kakovostno.