In kako naj vemo, da je naše telo zastrupljeno? Tega nam zagotovo zdravniki ne bodo znali povedati, saj se pri njih pogosto zdravimo le za simptomi zastrupljenega organizma, ki jih poimenujemo s takimi in drugačnimi imeni za verjetno vsakemu dobro znane bolezni. Začne se pri nahodu, astmi in utrujenost ter se nadaljuje v izgorelosti, depresiji, hormonskemu neravnovesju in celo raku. Vse to bi se dalo pozdraviti tudi brez zdravil, vendar je potreben celosten in predvsem z naravo povezan pristop.

Najbolj zdravi smo kot otroci

Naša organizem je v povprečju najbolj zdrav v otroškem obdobju. Zakaj je temu tako? Otrok ima, tako so pokazale tudi raziskave, veliko bolj razvit čut za to, kaj telesu koristi in kaj ne. A kaj hitro se brbončice razvadijo zaradi vseh dobrot, ki jih ponujamo otrokom, in ti kaj kmalu jedo le tisto, kar je dobro, ni pa nujno tudi koristno. Te snovi, ki razvajajo naše brbončice in na nek način omamljajo naše možgane, predstavljajo predvsem rafiniran sladkor, umetna sladila, ojačevalci okusa, umetne arome ...

Tako se z leti te snovi kopičijo v telesu, bodisi v obliki maščobnih zalog ali pa v notranjih organih. Sčasoma otežujejo delovanje le-teh, splošno počutje pa se drastično poslabša. Vsakodnevni glavoboli, težave z nespečnostjo (ki so velikokrat povezane s hormonskim neravnovesjem ) in druge bolezni se pojavijo kot posledica obremenjenosti telesa s toksičnimi snovmi.

A na tej točki ni nič izgubljeno, narava nam vedno daje priložnost - in kot pravijo, je problem, za katerega točno vemo, kakšen je, že napol rešen. Da ga rešimo v celoti, pa je potreben nekoliko drugačen pristop k zdravljenju, ki je pravzaprav precej podoben prvotnemu stanju človekovega prehranjevanja in bivanja na tem planetu.

Bolj zdrav način prehranjevanja

Najprej je treba spremeniti naš način prehranjevanja. To ne pomeni odrekanja hrani, pomeni le to, da se zavemo, katera hrana v nas pušča vse strupe, zaradi katerih se slabo počutimo. Predvsem gre za predelano hrano, ki jo v trgovinah krasi svetleča embalaža s privlačnimi napisi in slikami. Prav tako se je pametno odreči hrani, ki ji je dodan sladkor.

In kaj je pri procesu razstrupljanja priporočljivo jesti? Vsekakor je najbolje jesti sadje in zelenjavo v zmernih količinah, saj zaradi vsebnosti vitaminov, mineralov in vode telesu pomagata, da izloči nakopičene strupene snovi. Vendarle brez podpore beljakovin in maščob telo ne deluje dobro in brez uživanja le-teh bi se kaj hitro počutili še bolj bolehne, kot v resnici smo. Zato je pri razstrupljanju priporočljivo uživati tudi nepredelano pusto meso (ribe in perutnino), oreščke, rastlinska olja in mlečne izdelke v podporo črevesni flori.

Zelo pomembno je pitje večjih količin nesladkane tekočine – najbolje kar vode, še posebej koristne so tudi negazirane mineralne vode. Strupi se namreč iz telesa izločajo po večini s tekočino, ki jo izločimo v obliki urina in znoja. Pomagamo si lahko tudi z razstrupljevalnimi čaji vseh vrst. Izločanje strupov pospešimo z rekreacijo, pri kateri se vsaj malo preznojimo, in s savnanjem. Priporočljivo se je izogibati večjih količin poživil, na primer kave, in se odreči kajenju.

Sprememba najprej v glavi

Želja po boljšem počutju in bolj zdravem telesu je prvi korak k temu, da telo sami ozdravimo tegob. Ta je verjetno najtežji, saj smo neprestano izpostavljeni vplivom okolja, ki nam v lični embalaži ponuja zdravju škodljive snovi. A ko se enkrat zavemo, da jemo predvsem za življenje, da dobimo vso potrebno energijo za optimalno delovanje telesa, smo naredili za zdravje največ, kar lahko. Vse ostalo bo prišlo počasi samo po sebi za nami; bolj pozorni bomo postali na to, kaj naše telo zares potrebuje in kaj mu v resnici škoduje.

Seveda se zgodi, da tej odločitvi sledijo padci in vzponi. Sprva se lahko počutimo celo slabše, kot prej, saj telo hrepeni po hrani, s katero smo ga razvadili, hkrati pa se bojuje z vsemi odvečnimi strupi, ki jih začne izločati iz organizma. Na tej točki marsikdo obupa, a če nam uspe priti čez njo, če uspe naš duh premagati telo, nam bo to vedno hvaležno.

Vir: www.wellneo.si