Garaža, shramba in delavnica

V garaži lahko shranjujete zimske gume, kolesa in orodje. Če pa je garaža daljša od avtomobila, lahko na njenem koncu uredite delavnico. Najbolje je, če to idejo upoštevate že pri načrtovanju gradnje. Tako lahko tudi določite, kje potrebujete okna in kje vtičnice. Za večje udobje pa je praktično vgraditi še umivalnik in napravo za gretje. Če nimate dovolj prostora, da bi bila v garaži lahko naenkrat vi in vaš avto, lahko morda, kadar delate, avto premaknete pred hišo. Če pa posedujete tudi motor, lahko zanj v tla garaže vgradite podstavek.

3_5_08_garage.jpg

Garaža, terasa in klet

Oblika strehe najbolj vpliva na zunanji videz garaže. Ponudniki garaž nudijo zelo raznoliko izbiro, zato najdite takšno, ki se z vašo hišo najbolj ujema. Lahko se odločite za streho, pod katero je podstreha, do katere enostavno dostopate z lestvijo, ki ne zavzema veliko prostora. Ravno streho pa lahko uporabite kot teraso; upoštevajte le, kakšna bo obremenitev. Pod garažo lahko morda vgradite klet, hladen prostor, kjer lahko denimo spravljate ozimnico ali vino.

Garažna vrata so zelo vpadljiva

Naj bodo iz kovine ali lesa, žive ali umirjene barve, bolj rustikalne ali bolj moderne izvedbe – garažna vrata zaradi svoje velikosti zagotovo in vedno privlačijo poglede. Zato pazite, da izberete takšna, ki se skladajo s hišo. Pozanimajte se tudi, kako velika prepreka so za vlomilce. Veliko proizvajalcev namreč danes vgrajuje dodatno zaščito.

Garažna vrata so lahko dvižna ali pa se odpirajo navpično navzgor. Zadnja so bolj praktična, saj z njimi pridobite več prostora v garaži in pred njo. Odprejo se lahko denimo tudi, kadar je vozilo parkirano tik pred njimi. Vrata so lahko tudi na motorni pogon, najboljša pa so takšna, ki jih upravljamo neposredno iz avtomobila. Velikokrat je mogoče urediti, da se z istim upravljavcem odpirajo tudi vrata dvorišča.

garazna_vrata.jpg

Nadstrešek lažje prilagodimo okolici

Avto lahko postavite tudi pod nadstrešek. Tako se bo moker hitreje osušil, pozimi stekla ne bodo zaledenela, poleti pa bo stal v senci. Če ima nadstrešek ob strani zidove, ščiti pred škodo, ki jo lahko povzročijo nevihte; če pa ima kovinsko streho, mora biti ta toplotno izolirana, sicer se lahko zgodi, da vodna para kondenzira in kaplja na površino avtomobila.

Nadstrešek je po navadi veliko lažje prilagoditi okolici, posebno če ob njem posadimo rastline vzpenjalke. Kadar je prijetno vreme, pa lahko služi tudi kot delavnica, še posebno za opravila, ki zahtevajo dobro prezračenost. Pod nadstreškom lahko sušimo perilo ali pa se družimo s prijatelji, če nas na vrtu morda preseneti dež. Seveda pa moramo v takem primeru prestaviti avto.

carport.JPG

Garaža ali nadstrešek?

Finančno se gotovo bolj splača nadstrešek, saj garaža običajno stane tudi trikrat do petkrat več. Da boste prihranili nekaj denarja, je dobro garažo vključiti že v osnovni načrt in se vnaprej odločiti, kakšna bo videti in kaj bo vsebovala. V garaži je avtomobil seveda bolj varen pred krajo in poškodbami, pod nadstreškom pa se bolje suši (posebno v zimskih mesecih). Vendar pa ima garaža, če si jo le lahko finančno privoščite, vseeno veliko več prednosti: je zaprt in zavarovan prostor, kjer lahko odlagate ogromno različnih stvari, od koles, motorjev, orodja do športnih rekvizitov, vina...