Pri podjetju Dilex, d.o.o., v obrtni coni Komenda smo preizkusili tri visokotlačne čistilnike Elektromachinen, namenjene domačim uporabnikom.

S kolutom ali brez?

Izdelki linije Top Line so nadgradnja vstopnih modelov Elektromachinen s šibkejšimi motorji. Preizkušena linija obsega pet visokotlačnih čistilnikov različnih moči, mi pa smo preizkusili modele HDEm 2400, HDEm 2410 in HDEm 2710. Prva dva modela sta si zelo podobna, že na prvi pogled pa ugotovimo, da je model z oznako 2410 bogatejši za kolut za navijanje visokotlačne cevi. Uporabniki poročajo o različnih izkušnjah o uporabi čistilnika s kolutom. Navijanje in razvijanje cevi sta s kolutom morda nekoliko lažji, saj se ta manj spiralno zvija oziroma je odpravljanje te težave pri napravi s kolutom nekoliko enostavnejše. Pri modelu HDEm 2400, ki takšnega koluta nima, je posebno razvijanje cevi pred uporabo nekoliko hitrejše, čeprav v prid izvedbi s kolutom govori tudi dolžina visokotlačne cevi, ki je z desetimi metri dva metra daljša kot pri modelu HDEm 2400. Če se pri izbiri visokotlačnega čistilnika srečate z dilemo odločitve med izvedbo s kolutom in brez, vam predlagamo, da dobro razmislite. Brezkolutna izvedba je morda videti praktično, vendar se sami bolj navdušujemo nad navijanjem cevi na kolut. Če je izvedljivo, vam priporočamo, da pred nakupom s prodajalcem preizkusite oba sistema shranjevanja cevi.

dilex3.jpg

Manjši stroj je morda boljša izbira kot močnejši

Za praktično primerjavo moči smo vklopili HDEm 2400 in močnejši HDEm 2710 (tehnične podatke obeh najdete v tabeli). Razlika v njuni moči je jasna, ko imamo v eni roki pištolo šibkejšega, v drugi pa pištolo močnejšega stroja. Sunek v roko je pri HDEm 2710 izrazitejši, vendar pa je tudi pri manjšem stroju spoštovanja vreden. Moči čistilnika je vredno nameniti nekaj razmisleka, saj večji tlak morda ni nekaj, kar bi nujno potrebovali. Za običajno domačo uporabo, kot je na primer pranje avtomobila in čiščenje tlakovcev, ne potrebujete izjemno močne naprave. Visokotlačni čistilniki ne delajo čudežev, zato ne pričakujte, da boste avto očistili brez uporabe gobe, podobno pa je tudi pri tlakovcih. Uporaba krtače za tlakovce in gobe za vozila je tako kot pri običajnem pranju nujna, če želimo popolnoma čisto površino. Vendar pa preizkušena stroja niti približno nista šibke moči – že model HDEm 2400 z 2,4 kW motorjem ob nastavitvi ozkega curka debeline nekaj milimetrov po asfaltu riše svetle očiščene črte in njegova moč je presenetljiva.

Vsi čistilniki so opremljeni s standardno dodatno opremo. K temu spadata dve visokotlačni pištoli – »turbo« pištola ustvarja posebno močan okrogel curek, druga pa omogoča spreminjanje oblike curka od širokega do izjemno ozkega. Ta nastavek je predvsem primeren za pranje avtomobila ali plovil, saj lahko na njem izberemo tudi uporabo čistilnega sredstva. Vsi trije stroji so namreč opremljeni z dvolitrsko posodo za šampon, tako da je pranje vozil olajšano – jeklenega konjička najprej operemo z vodo, potem z enim premikom iz pištole začne brizgati šampon, avto pa nato zdrgnemo in ponovno operemo. Čistilniki Elektromachinen imajo vgrajen sistem »start-stop« za vklop in izklop naprave na pištoli, zato med vmesnimi prekinitvami čistilnika ni treba izklapljati na sami napravi. Pri uporabi šampona s čistilniki pa zapišimo še dober nasvet. V čistilnik vedno točite že razredčeno čistilno sredstvo in torej ne posebej šampona in nato vode. V tem primeru se bo šampon posedel na dno posode, mešanica bo neenakomerna, čiščenje pa slabše.

dilex2.jpg

Pravilno vzdrževanje bo podaljšalo življenjsko dobo naprave

Čez zimo namenite visokotlačnim čistilnikom toplo mesto. Na Dilexovem servisu so to precej poudarili, saj je v čistilniku vedno kakšna kapljica vode na nepravem mestu, ki ob nizkih temperaturah zmrzne in lahko povzroči škodo. Zato naj bo čistilnik shranjen v topli garaži, kurilnici ali podobnem prostoru, saj bo tudi gumijasta visokotlačna cev ob morebitni zimski uporabi mnogo manj toga, kot bi bila sicer zaradi nizkih temperatur. K vsaki napravi spada tudi posebna žička za čiščenje šobe v primeru vstopa nezaželenih delcev. Po navadi gre za drobec peska, zemlje ali žaganja, ki se na izhodu vode ustavi in blokira delovanje stroja. S preprosto tanko žičko takrat očistite izhodno šobo – ko boste pri pogledu skozi nastavek proti svetlobi videli svetlo točko, je nastavek spet pripravljen za uporabo.

Manjši stroji za varčnejšo porabo

dilex1.jpg

Pri nakupu visokotlačnega čistilnika bodite pozorni na več stvari – dolžino električne in visokotlačne cevi, sistem visokotlačnih pištol, dodatno opremo in seveda moč motorja. Kot smo že pojasnili, močnejši stroj ni vedno nujna izbira, kar pa je razumljivo še z ene, bolj ekološke strani. Pretok vode je pri visokotlačnih čistilnikih precejšen. Že pri najmanjših modelih je ta približno 300 litrov na uro, pri preizkušenih napravah pa še vedno v sprejemljivemu razponu med 450 in 540 litri vode na uro – pretok močnejših naprav pa se že giblje pri 700 litrih in več na uro. Vstopnih in srednjih modelov seveda ne uporabljamo za večurno delo, saj temu niti niso namenjeni, vseeno pa je lahko včasih malo šibkejša naprava pametnejša izbira. Z manjšo porabo vode in elektrike lahko privarčujemo kakšen evro in poskrbimo za okolje, pri delu pa dosežemo enake rezultate kot z močnejšimi stroji.