Praznični december

bozicno_zito.jpg

Če ste v začetku meseca posejali božično žito, ga zdaj postavite k jaslicam, na mizo ali okensko polico. Božično zvezdo postavimo na svetlo, vendar ne sončno mesto, kjer ni prepiha, in poskrbimo za stalno vlago. Pogostemu zalivanju se izognemo tako, da površino zemlje prekrijemo z mahom.

Za novoletno drevesce si lahko omislimo umetno smreko ali pa drevesce v loncu. Da se bo drevesce v loncu bolje ohranilo, naj čim manj časa naj stoji v topli sobi. Ker potrebuje svetlobo, ga postavimo v bližino okna. Prst naj bo stalno vlažna, vendar ne preveč namočena, drevesce pa tudi pogosto škropimo s postano vodo, da preprečimo sušenje iglic.

Okrasni in sadni vrt

vrt_pozimi.jpg

Trajnice, ki smo jih jeseni porezali in zavarovali z dračjem, redno pregledujmo, saj se v slednjem rade naselijo miši. Miši imajo rade tudi drevesno skorjo ob koreninskem vratu, zato je koristno, da po obilnem sneženju odkopljemo pas snega tik ob deblu in tam mišim nastavimo vabe. Pazimo le, da ne bomo škodovali domačim živalim.

Po sneženju z dela trate, po kateri hodimo, odstranimo sneg, saj se bo pod trdim, pohojenim snegom precej slabo počutila zaradi pomanjkanja zraka in nevarnosti okužbe s snežno plesnijo. Sneg, ki zimsko zelenjavo lepo varuje pred mrazom, lahko naredi veliko preglavic v sadnem in okrasnem vrtu, saj se veje dreves nevarno upognejo pod belo težo. Preveč upognjene veje nežno stresemo, da se ne bi zlomile, nižje drevje in grmovje pa pustimo, saj pokrivalo služi kot zaščita pred zmrzaljo.

Pozimi dela v sadnem vrtu veliko škode tudi divjad. Debla dreves smo že jeseni zavarovali z žično ograjo, slamo, koruznico, valovito lepenko in podobnim, ali pa smo jih premazali z odvračalnimi sredstvi.

Zelenjavni vrt in shramba

brsticni.JPG

Precej zimske zelenjave raste pod tuneli (zimska solata, endivija, radič, kitajsko zelje), nekatere vrtnine pa uspevajo kar pod snežno odejo, na primer brstični ohrovt. Najboljši okus bo imel, če ga bomo pustili, da bo v vrtu premrznil.

Zelenjavo, ki smo jo shranili v shrambe in kleti, moramo redno pregledovati in morebitne gnile dele odstraniti, predvsem pa je to pomembno pri sadni ozimnici, saj bomo z odstranjevanjem pomagali tudi lačnim pticam vrtu, ki nam bodo hvaležne za marsikatero gnilo jabolko. V shrambah nam precej težav lahko delajo tudi glodavci, zato poskrbimo za pravočasno nastavljanje vab.