Poskrbite za čarobne teksture

Ko zimski vrt prekrije ivnata koprena, naše oko pritegnejo različne teksture. Če jih želite poudariti, zasadite rastline z različnimi rastnimi navadami, denimo okrasne trave in grmovnice s čvrstimi vejami, ki ustvarjajo zanimivo igro oblik. S sajenjem boste sicer morali počakati do pomladi, toda zima je idealen čas za načrtovanje, katere vrste rastlin boste posadili, da bodo kraljevale v zimskih mesecih.

Pokažite strukturo vrta

Vrtovi so pozimi tihi, mirni in preprosti. Če še niste, pospravite pozeble rastline, ki uspevajo v toplejšem obdobju, in na vrt nasujte svežo plast lubja, s katerim boste poudarili geometrijske oblike zimzelenega grmovja in dreves. Zdaj, ko na vrtu ni enoletnic, preučite, kako bi ga lahko z zasaditvijo zimzelenih rastlin spomladi zavarovali pred nezaželenimi pogledi in poskrbeli za večjo zasebnost.

Vzgajajte zimske pridelke

V milem podnebju lahko v zimskem času vzgajate brokoli, zelje, brstični ohrovt, redkev, čebulo, česen in druge zimske vrtnine, v hladnejšem podnebju pa jih gojite v zimskem steklenjaku. Mnoge užitne vrtnine, kot je na primer okrasno zelje, so dovolj dekorativne, da jih poleg zimzelenih rastlin posadimo v okrasne zabojčke.

Razstavite okrasno cvetje

Če podnebje to dopušča, na vrtu ali terasi vzgajajte cvetlice, ki cvetijo tudi pozimi – ciklame, vijolice in teloh. V vrtnih centrih lahko kupite vrste, ki so odporne na zmrzal. Zelo lepo delujejo tudi grmovnice, ki cvetijo v hladnih mesecih, na primer zimske kamelije, ali pa rastline s plodovi v rdeči, oranžni ali zlati barvi. Imejte jih na terasi ali zunanjih okenskih policah, spomladi pa jih posadite v vrtu.

Načrtujte spomladanski vrt

Izkoristite mirujočo sezono na vrtu in se pripravite na njegovo spomladansko urejanje. Izrišite načrte za sajenje enoletnic ter novih grmovnic ali dreves. V dneh, ko temperature niso tako nizke, preverite stanje v vrtu – odstranite odmrle cvetlice, nasujte mulčenje, kjer je potrebno, ali posujte gramoz na poti. Ko sneži in se temperature spustijo globoko pod ničlo, pa ostanite znotraj ter poskrbite za vrtno orodje in izbirajte rastline, ki jih boste posadili v novi vrtnarski sezoni.

Vir: www.houzz.com