Kuhinja sodobnega časa je prilagojena druženju, branju priljubljene literature ali spremljanju TV-serije. Barvna lestvica ni več omejena na nekaj osnovnih barv in paleto vzorcev s teksturo lesa. Svobodo pri izbiri barv je razširila ponudba kuhinjskih nap, kuhalnih plošč, pomivalnih strojev in drugih vrhunskih gospodinjskih naprav.

Kuhinjski otok je odlična rešitev

kuhinjski_otok.jpg

Če želite kar najbolj nevtralizirati kuhinjo v prostoru in jo hkrati na poseben način poudariti, zberite kuhinjske aparate, kot so pomivalni stroj, kuhalna plošča in pečica, v nevtralnem elementu – kuhinjskem otoku. Preostali del kuhinje oblikujte z omarami, katerih ličnice lahko preoblečete v fototapeto, s čimer boste prostor poenotili in ga hkrati poživili.

Posamezne gospodinjske stroje – pečico, hladilnik ali mikrovalovno pečico, vgradite v poseben pohištveni element, če vam prostor to dopušča. Tak element lahko vgradite v pregradno steno iz mavčno-kartonskih plošč ali drugih materialov. Poigrajte se z barvami, materiali in postavitvijo. Dobili boste edinstven element, prilagojen vašim potrebam in prostoru. Ker ni značilno kuhinjski, je odličen za prehod v dnevno sobo ali jedilnico.

Zelo uspešen način združitve kuhinje z dnevnim prostorom je tudi vgradnja kuhinjskih elementov v regale. Z dekorativnimi drsnimi vrati imate možnost, da kuhinjsko nišo izpostavite, ko hočete, ali jo skrijete. To je rešitev, ki je najbolj primerna za majhna stanovanja, v katerih je nujna večnamembnost. S kombinacijo odprtih in zaprtih omaric, učinkovitih materialov in vgrajene razsvetljave bo kuhinja dobila novo dimenzijo in prostorski pomen.

Dinamično postavljeni kuhinjski elementi

kitchen2.jpg

Če se vendarle odločite za klasične kuhinjske elemente, jih naredite drugačne. Spodnje elemente postavite v eni vrsti, zgornje pa višje in nižje, s čimer boste v prostor vnesli dinamično kompozicijo. Uporabnost kuhinje ne bo okrnjena, vizualno doživetje pa bo precej bogatejše. Toplo vzdušje boste dosegli s pravim lesom ali materiali, ki ponazarjajo njegovo teksturo. Klasičnost boste razbili z modernimi in minimalistično oblikovanimi dodatki ter okrasjem.

Tudi najbolj preproste linije kuhinj bodo videti privlačne z uporabo kontrasta, kot so na primer črno-bela kombinacija, oblaganje sten s tapetami ali drugimi materiali s poudarjenimi abstraktnimi vzorci ter z vgradnjo najsodobnejših kuhinjskih aparatov in moderne razsvetljave.