M pomeni M – Tronic, gre pa za elektronsko vodeni sistem uplinjača z motorjem Stihl 2 – Mix, ki v kombinaciji zmanjšata emisijo izpušnih plinov za več kot 70 odstotkov v primerjavi s klasičnim dvotaktnim motorjem, poleg tega pa tudi porabo za približno 20 odstotkov. Prihodnje leto bodo začeli veljati novi, strožji zakoni v EU glede emisij izpušnih plinov in tako so novi stroji in tehnične rešitve deloma tudi posledica zaostrenih zahtev. Na področju motornih žag znamke Stihl nikakor ne na račun morebiti manjše moči, ampak so vse rešitve dodatne prednosti.

stihl1.jpg

In v uvodu še to: protivibracijski sistem je izjemno kakovosten, sistem predfiltracije in novega filtra pa še dodatno skrbi za daljšo življenjsko dobo stroja. Čeprav resnici na ljubo velja, da je temelj dolge življenjske dobe vsakodnevno vzdrževanje in čiščenje, in na to najprej prisega tudi naš testni preizkuševalec Franci Zupančič.

Majhna žaga

Motorna žaga Stihl 241 C-M je žaga, ki s priporočenim 35-centimetrskim mečem sodi med manjše žage. Je idealna za klestenje, nikakor pa ni to le žaga, ki jo boste uporabljali samo za redčenje gozda. Žaga ima 42,6 cm³ motor z močjo 2,2 kW, dvotaktni motor z 2-MIX tehnologijo v kombinaciji s štirikanalno tehnologijo vbrizgavanja goriva pa ob manjši emisiji in 20-odstotno manjši porabi goriva zagotavlja odličen navor, kar pomeni, da se žaga ne ustraši niti najdebelejših in najtrših hrastov tja do 70 centimetrov premera, če hočete. Seveda, če je žaga v rokah profesionalca, ki obvlada svoje delo. Žaga je zaradi manjše teže (4,7 kilograma) in dimenzij zelo okretna ter omogoča hitro in natančno delo, ohišje motorja pa je iz magnezija.

Sistem za dušenje vibracij je dodatno izboljšan. Poleg dinamičnega vpetja motornega dela s tremi jeklenimi vzmetmi so tu še posebne dodatne gumijaste vzmeti med blokom motorja in okvirjem vpetja verige oziroma spodnjim nosilcem, tako da je nivo vibracij vsega 2,9 m/s² levo in desno. Kaj to pomeni? Farmerske žage podobne moči imajo nivo vibracij 5,7/6,8 (levo, desno), kar je več kot še enkrat toliko kot 241, če pa se ne motimo, je to trenutno glede na rezultate meritev najboljši dosežen rezultat glede vibracij pri vseh Stihlovih žagah, tudi pri vseh drugih letošnjih novostih. Vibracije so pri profesionalnem delu še kako pomembne in kar nekaj sekačev z daljšo delovno dobo v gozdu najprej preveri dušenje vibracij in šele potem tudi moč. Poleg tega ima 241 dinamično (na gumijastih vzmeteh) vpet tudi vplinjač, kar še dodatno zmanjšuje vibracije.

Meč in veriga

stihl2_zaga.jpg

Poglejmo sedaj verigo. Žaga je opremljena s priporočljivim mečem Rollomatic dolžine 35 centimetrov in verigo 3/8 “. Veriga ima nekako srednje velike zobe, kar hkrati omogoča odličen in natančen rez, tudi za nego dreves, možnost povratnega udarca je močno zmanjšana, hkrati pa jo lahko kakovostno uporabljate tudi za posek debelejših dreves. Novost je pri vpetju pokrova verige, ki ima samo en vijak. Tukaj ne gre za sistem, podoben sistemu hitrega vpenjanja, kjer imamo samo en nosilni vijak. Tukaj meč naleže na vijak in na slepi nosilec, tako da je trdno vpet, z matico pa ga le učvrstimo. Pri sistemih hitrega vpenjanja ob velikih obremenitvah lahko pride do gibanja meča.

M – Tronic

Glavna prednost žage pa je M – Tronic. Tega sicer v popolnosti nismo preizkusili, kajti dela se nismo lotili v različnih vremenskih razmerah, ampak vžiganje Stihlovih žag je bilo že do sedaj pregovorno dobro. M – Tronic s pomočjo dekompresijskega ventila in elastostarta poskrbi za še bolj optimalen vžig, z elektroniko pa uravnava tudi vse nastavitve z upoštevanjem zunanjih razmer, kot so temperatura, nadmorska višina in tudi kakovost goriva. Med delom elektronsko skrbi za uravnavanje količine goriva in seveda tudi zraka, ob tem pa se doseže hitrejše ogrevanje motorja po zagonu, tako da lahko zelo hitro začnete delo.

Sistem predfiltracije deluje tako, da vetrnica, ki ima 19 listov (zanimivo je, da jih ima močnejša 362 manj, le 15), z rotacijo večje delce odpihne na zunanji del pokrova, zrak za filtriranje pa se črpa skozi režo tik ob zunanjem delu vetrnice. Na tak način se še dodatno razbremeni filter, ki je pri tej žagi okrogle oblike. To je nov filter iz polietilena HD 2, ki je olje- in vodoodbojen ter s tem zelo enostaven za čiščenje. Odstranitev filtra je enostavna z zasukom. Pokrov motorja je v enem kosu, tako da ga ob čiščenju filtra odstranimo celega, kar pa je po zaslugi zaskočnih vijakov hitro in priročno.

Odlična ocena

stihl3_zaga.jpg

Za konec še odprtine na rezervoarjih za gorivo in rezervoarji. Odprtine so dovolj velike in z odličnimi pokrovčki, za odpiranje pa ne potrebujete orodja. Oljna črpalka je nastavljiva, ampak profesionalci tega praviloma ne spreminjajo posebej, kajti optimalno mazanje je garancija za dolgi vek meča. Glede na moč (3 KS) in relativno kratek meč (35 cm) bi lahko prihajalo do večjih obremenitev na konici meča in posledično večje izrabljenosti meča. Vendar ne pri Rollomaticu, ki je v smislu mazanja tekalne površine meča in špice meča zaradi konstrukcijskih rešitev skoraj gotovo najboljši na trgu.

Žaga ni poceni, zagotovo pa je to izdelek, ki bo za delo kleščenja in čiščenja gozda več kot zadovoljil profesionalce, pa tudi bolj zahtevne lastnike gozdov, in to s 35- ali pa 40-centimetrskim mečem, ki se ga žaga zagotovo ne bo »ustrašila«. Bi pa bil 45-centimetrski meč skoraj zagotovo predolg. Ne zaradi moči, ampak ker bi s tem izgubili okretnost žage. In ko že govorimo o profesionalcih, morate vedeti, da tako žago čaka 8-urno delo vsak dan v najtežjih razmerah, in ta žaga bo to zagotovo zdržala.