A končni cilj je – kot tudi pri nanašanju ličil ali izbiri oblačil -, da bi bila hiša videti lepo, brez pretiranega kiča in nepotrebnih dodatkov. Ljubosumje sosedov lahko vzbudite s tem, da ne pretiravate. Saj veste – manj je (skorajda vedno) več.

Ne pretiravajte!

Če je vaš dom bolj podoben graščini, potem bo kakšnih tisoč pisanih lučk ravno dovolj za okrasitev, za vsakršno manjšo hišo pa bi kaj takšnega pomenilo lepotno katastrofo, kakor tudi morebitne težave z zdravjem, ko bi konec meseca prejeli račun za elektriko. Na vaš dom glejte kot na risbo iz otroške slikanice. Pobarvajte po črtah, vsega vmes pa vam resnično ni treba.

snezko.jpg

Manj je več

Včasih je bolje dati kakšno pisano lučko manj, verjemite. Je podobno kot pri popru – če ga dodate le malo preveč, lahko pokvarite okus celotne jedi. Podobno vodilo je pametno uvesti pri lučeh, umetnih Božičkih in elektronski dekoraciji. Zaradi preveč sijočih stvari se ne moremo osredotočiti na morebitne čudovite podrobnosti, vaša hiša pa bo morda delovala kot velika pisana škatla.

Poglede mimoidočih z okrasitvijo usmerite tja, kamor hočete. Pomislite na primer na nakit – majhna broška vabi poglede občudujočih proti nedrju ali dolgemu vratu. Preveč nakita pa žensko pod njo skrije. Hiša je tista, ki jo želite razkazovati, ne pa luči!

Barvna shema

Izberite eno barvo, saj vendar ne potrebujete celotne mavrične palete. Večbarvne lučke so sicer čisto uporabne, vendar se skušajte izogibati kombinaciji rumene, rdeče, modre in zelene. Izberite le eno barvo ali naredite kombinacijo tistih, ki se med seboj dopolnjujejo in poudarjajo.

Tudi utripajoče lučke so lahko prav zabavne, če jih je pa preveč, so lahko nadležne in moteče. Verjetno ne želite, da je vaša hiša videti kot kakšen nočni klub, prav tako sosedom ne želite povzročati različnih napadov, kajne?

 

lucke.jpg

Januarja boste morali vse okraske pospraviti

Prav vsako drevo in grm pred vašo hišo ne potrebuje okrasitve. Samo zato, ker stoji tam, še ne pomeni, da mora biti odet v metre luči. Vaš cilj naj bo eleganca.

In ne pozabite – kakorkoli boste že okrasili vašo hišo, dvorišče in vrt, boste morali po praznikih tudi pospraviti, zato je dobro, če o tem razmišljate vnaprej, da vam januarja ne bo žal. Postavite si vprašanje, ali ta božič resnično ne morete preživeti brez trimetrskega pojočega in svetlikajočega se snežaka.