Ne že pripravljeni hrani, da zelenjavnemu vrtu

Izogibajte se že pripravljeni hrani – ni tako zdrava, dražja je, pa še veliko več embalaže potrebuje. Recite ne hitri prehrani; doma si sami pripravljajte malico. Ceneje je, bolj zdravo, pa tudi bolj okolju prijazno. Enako storite s »kavo za na pot« - kavo si pripravite zjutraj pred odhodom v službo, po potrebi si jo nalijte v termovko in jo vzemite s seboj. 

42_17793843.jpg

Omislite si zelenjavni vrt. Tako vam zelenjave ne bo treba kupovati in lahko boste prepričani, da ni zrasla s pomočjo škodljivih pesticidov ali genskega inženiringa. Tako boste imeli tudi konjiček, ob katerem se boste sprostili. Več si preberite tukaj.

Čim manj ustekleničene vode

Izračunajte vašo porabo vode. Kako lahko veste, pri čem lahko prihranite vodo, če ne veste niti tega, koliko je porabite, niti za kaj jo porabite največ? 

Pijte čim manj ustekleničene vode, saj le v ZDA vsako leto na odpadu konča dva milijona ton plastenk. Pijte vodo iz pipe. Svoja oblačila perite v hladni  vodi. Približno 90 odstotkov energije, ki jo porabi pralni stroj, gre za ogrevanje vode.

washing_machine_tips.jpg

Še nekaj drobnih eko nasvetov

Kamor koli greste, imejte s seboj vrečko. Zakaj bi v trgovinah kupovali vedno nove plastične vrečke, ko se s tem, ne da bi se sploh zavedali, skozi čas nabere kar precej stroškov, s plastiko pa škodujemo tudi okolju.

2008_12_1_plasticbag.jpg

Sami izdelajte čistilna sredstva – tista, ki jih kupite (celo okolju prijazne različice), so draga, zapakirana so v plastično embalažo, pa še njihov izvor je neznan. Ko nehate uporabljati računalnik, ga ne puščajte prižganega. Prihranili boste pri elektriki in hkrati skrbeli za okolje.

Nosite manj ličil – tako boste prihranili, pa še bolje boste videti.