Tako imenovane zemeljske hiše Lättenstrasse sestavljajo stanovanjsko območje na skupaj 4000 kvadratnih metrih površine v kraju Dietikon v Švici. Devet nekonvencionalno zgrajenih domov je oblikovalo arhitekturno podjetje Vetsch Architektur. Vse hiše so prekrili z zemljo in jih postavili okoli manjšega umetnega jezera, ki predstavlja središčno točko naselja. Tako so ustvarili domovanja, popolnoma povezana z naravo.

earth_house_estate_1.jpg

Razporeditev prostorov

Zemeljske hiše so različne velike: od 60 do 200 kvadratnih metrov. Vsaka hiša ima dobro skrit lasten vhod, ki se priključi javnemu delu vasi in vodi do podzemnega parkirišča. Prostori v  hišah so razporejeni tako, da so dnevne površine na sončnem jugu, območje za spanje pa je obrnjeno proti severu. V sredini so kopalnice in stopnišče, ki vodi v klet. Vse kopalnice dobijo naravno svetlobo skozi okno na strehi.

earth_house_6.jpg

Beton, dobra izolacija, zemlja in rastline

V primerjavi s tradicionalno zgrajenimi stanovanjskimi hišami namen zemeljskih hiš ni živeti pod zemljo ali v njej, ampak z njo. Koncept stanovanjskega naselja uporablja tla kot izolacijsko prevleko, ki učinkovito ščiti pred dežjem, nizkimi in visokimi temperaturami, vetrom ter obrabo zaradi vremenskih vplivov.

earth_house_1.jpg

Strešna izolacija je sestavljena iz recikliranega stekla; neposredno na beton, ki je bil glavni gradbeni material, pa je dodana tudi zaščita proti prepuščanju vode in vlage. Na vrhu izolacije je položen zaščitni sloj z zravnano zemljo, primerno za gojenje trave ali drugih rastlin na strehi.

Več fotografij švicarskih zemeljskih hiš si lahko ogledate v fotogaleriji.