Objavljamo nekaj izmed najbolj čudnih alternativnih virov energije, kar so si jih (zaenkrat) zamislili znanstveniki. Od zmajev do celih otokov – prihodnost nadomeščanja fosilnih goriv je vse bolj kreativna.

Visoko leteče vetrnice in zmaji

Na nadmorski višini 9000 metrov je moč vetra dvajsetkrat večja kot na zemeljski površini. Znanstveniki pri Sky WindPower želijo zajeti potencialno energijo tako, da bi visoko v nebo poslali ogromne vetrnice, ki bi lahko moč vetra pretvorile v elektriko, to pa bi nato lahko uporabili na Zemlji. Predvidevajo, da bi že samo odstotek zračnih tokov na visoki nadmorski višini, ki bi jih uporabili za pridobivanje energije, priskrbel dovolj le-te za vse Zemljane.


Strokovnjaki tehnološke universe Delft na Nizozemskem imajo podobno zamisel pod imenom “laddermill”. Močne vetrne tokove na visokih nadmorskih višinah bi zajeli tako, da bi v nebo spustili “letala-zmaje”. S kombinacijo zmajev in letal bi “laddermill” ustvaril krožeče gibanje med seboj povezanih naprav, generator pa bi ujel nastalo energijo.

Energija iz človeških stopinj

Morda ste že slišali za koncept pridobivanja energije iz stacionarnih koles, kaj pa za pridobivanje energije iz nečesa, kar je veliko manj naporno – denimo hoje? Podjetje za alternativno energijo POWERleap poskuša narediti ravno to – iznajti želi tehnologijo, ki bi ustvarjala elektriko iz prometa pešcev.


Predstavljajte si dolge pločnike ali plesišča v nočnih klubih, ki ustvarjajo energijo, medtem ko hodite ali plešete po njih. Tako bi precej pripomogli k zmanjšanju naše odvisnosti od fosilnih goriv.

Energijski otoki

Konverzija termalne energije oceanov (OTEC) je metoda ustvarjanja elektrike z uporabo tople vodne površine tropskih morij, ki jih greje sonce. Topla voda ogreje tekočine z nizkim vreliščem, ki jih vsebuje, tako se ustvari para, ki poganja toplotni motor. Globljo, hladnejšo vodo nato izčrpajo na površje, da toplo tekočino ohladijo in proces se tako lahko začne znova.


Glavni izziv OTEC-a pa je odkritje načina, kako ta proces učinkovito izkoriščati. Ta problem poskuša razrešiti skupina Energy Island, ki želi ustvariti t.i. umetne energijske otoke, ki shranjujejo tehnologijo OTEC-a in jo kombinirajo z drugimi energijskimi možnostmi, kot so vetrne turbine in solarne plošče. Tako bi ves proces naredili bolj produktiven in učinkovit – na otoku bi lahko bila celo tovarna za razsoljevanje vode.

Takšni lebdeči otoki bi lahko proizvedli okoli 250 megavatov električne energije, če bi več takšnih otokov povezali skupaj, pa bi bil končni energetski izkupiček bistveno večji.

Solarna energija iz vesolja

Podobno kot pri “visokoleteči vetrni energiji” bi podjetje PG&E rado ujelo sončno energijo visoko nad Zemljo, a tokrat celo v vesolju, kjer je sevanje Sonca približno osem- do desetkrat močnejše kot na Zemlji.


Podjetje Solaren načrtuje izjemno napreden koncept: s pomočjo solarnih plošč bi v Zemljini orbiti ustvarjali energijo, nato pa bi jo pretvorili v energijo v obliki radijske frekvence in jo poslali na Zemljo.