Ritem

Slike ali fotografije je treba razvrstiti v določenemu ritmu. Zato na eno stran ne morete zložiti samo velikih slik, na drugo pa samo majhnih, temveč mora veliki sliki slediti majhna, ki ji nato spet sledi velika in tako naprej. Tako lahko usklajujete tudi njihovo tematiko.

Ravnotežje

Ko na eno mesto obesite več slik ali fotografij, morate paziti, da se ena stran ne zdi »težja« od druge. Doseči morate torej določeno simetrijo. Seveda ni potrebno, da je ta dobesedna. Če je na eni strani kvadratne slike okrogel okvir, naj bosta na njeni drugi strani denimo dva pravokotna.

marco_meneguzzi_masculine_interior_design_bedroom.jpg

Hierarhija

Če želite, da največ pozornosti pritegne samo eno delo, druga okoli njega razporedite čim bolj simetrično. Ni potrebno, da je najbolj izpostavljena slika tudi največja. Če jo z drugimi nekako uokvirite, bo namreč vsakič kar padla v oči.

Ponavljanje

Tako urejene slike in fotografije bodo delovale kot izredno dinamičen in dramatičen okras. Oko bo samo začelo gledati na začetku in drselo do konca. Tako lahko uokvirite tudi različne dele ene umetniške serije ali slike s podobno tematiko.

marco_meneguzzi_masculine_interior_design_frame_pictures.jpg

Sorazmerje

Ta tehnika je najbolj pogosta v galerijah, učinkovito pa deluje tudi doma. Slike enostavno razstavimo tako, da sledijo določenim matematičnim oziroma geometričnim principom. Končni učinek mora biti povsem sorazmeren.

Vrste linij

To je najbolj moderen način razstavljanja slik in fotografij, posebno primeren pa je za minimalistične interjerje. Oblike, ki jih poskuša doseči, so namreč nekoliko nenavadne. Več slik namreč kombinira po višini ali dolžini.