Prenova je lahko seveda različno obsežna; nekdo želi samo zamenjati staro vodovodno napeljavo, nekdo pa bo za povrh kupil še novo kabino za prhanje, umivalnik in razsvetljavo.

Kako lahko s prenovo zmanjšamo porabo energije?

Skoraj vsak del kopalnice lahko zamenjamo tako, da bo prostor spremenila v bolj okolju prijazen. Na voljo so varčne pipe, ki so oblikovane tako, da ne razsipavajo z vodo. Varčne pipe delujejo na različne načine: pri nekaterih lahko nastavimo količino vode, ki teče iz njih, druge se po določenem času same zaprejo. Nekatere količino porabljene vode zmanjšajo celo tako, da vodi dodajajo zrak.

Kupiti je mogoče tudi varčno stranišče. To je še posebno priporočljivo, saj je v kopalnici po navadi ravno stranišče največji porabnik vode. Moderna stranišča splakujejo z veliko manjšo količino te dragocene dobrine.

modern_bathroom_faucet_designs.jpg

Dobro prezračevanje odstranjuje vlago

Vsaka kopalnica pa potrebuje tudi prezračevalnik, ki deluje čim bolje. Dobro prezračevanje pomeni, da se v kopalnici ne nabira vlaga, odstranjuje pa tudi vse neprijetne vonjave. Kakovosten prezračevalni sistem podaljša življenjsko dobo kopalniške opreme. Danes so na srečo na voljo tudi različice, ki vse to počnejo z veliko manjšo porabo elektrike. Prezračevalniki, ki pri svojem delu uporabljajo najmanjšo možno količino energije, so označeni tudi z energijsko nalepko.