Zastrupitev s hrano se po navadi pokaže tako, da nam je slabo, vendar pa mine v največ tednu dni. Toda včasih so lahko njeni znaki tudi veliko hujši ter se končajo celo s smrtjo, zato se ji je vsekakor izognite. Zastrupitev posebno težko prenašajo otroci in stari ljudje.

barbecue2.jpg

Pazite, kako pripravljate meso

Najbolj nevarna je zastrupitev z mesom. Mnogi namreč z njim ravnajo povsem neprimerno: ga prehitro spečejo ali celo surovega pustijo v stiku z drugo hrano. Meso je sicer najbolj varno speči v pečici in ga nato za dodaten okus popeči še zunaj na žaru. To je posebno priporočljivo, če meso pripravljate za večjo družbo.

Če pa ga vseeno želite speči samo na žaru, se najprej prepričajte, da je žar dovolj vroč in da je meso, ki je bilo morebiti zamrznjeno, povsem odmrznjeno. Meso nato redno obračajte, da se speče z vseh strani. Meso je pečeno, ko je zelo vroče tudi v sredini, ko njegova barva ni več rožnata, njegov sok pa je skoraj prozoren. To preverite tako, da ga prerežete na najbolj debelem delu. Nekatere vrste mesa sicer v notranjosti lahko ostanejo nekoliko surove (denimo meso jagnjeta); nikakor pa se to ne sme zgoditi pri izdelkih iz mletega mesa ali pri klobasah.

bbqd_chicken_003.JPG

Surovo meso naj ne bo nikoli v stiku z drugo hrano

Zapomnite si tudi, da surovo meso vsebuje bakterije, ki jih uniči šele zelo visoka temperatura. Te bakterije lahko z dotikom hitro preidejo na drugo hrano kakor tudi krožnike, jedilni pribor in vaše roke. Potem ko ste se dotaknili surovega mesa, si pri priči umijte roke, prav tako pa uporabljajte posebno posodo za kuhano in surovo meso. Pečenega mesa nikoli ne vrnite na krožnik, na katerem je bilo surovo, pazite pa tudi, da na žaru surovega mesa nikoli ne postavite poleg skoraj pečenega.