Obstaja več razlogov, zakaj je hrana, ki jo vzamete s seboj na piknik, lahko nevarna za vaše zdravje. Če so pripravljene jedi dalj časa izpostavljene visokim temperaturam brez hlajenja, je večja nevarnost, da se v njih razmnožijo bakterije, ki povzročajo bolezni. Kuhana živila je zato potrebno takoj postaviti v plitvo posodo in dati v hladilnik. Ko pripravljate hrano za piknik, se izognite polpetom za hamburgerje, pripravi solat z majonezo in rezanega sadja, saj so pravo gojišče za bakterije.

Kaj lahko storite?

Preden začnete pripravljate jedi za piknik na prostem, si dobro umijte roke in jih temeljito posušite. Prepričajte se, da so posode, pribor in delovna površina, na kateri pripravljate živila, povsem čisti. Pripravo jedi načrtujte vnaprej, vendar se dela ne lotite več kot 24 ur pred dogodkom, da bo hrana ostala čim bolj sveža. Predkuhana živila razporedite v plitve posode, tako da se njihova temperatura hitro zniža. Če morate odtaliti zamrznjeno hrano, to storite v hladilniku. Izognite se nanosu majoneze na kruh – ko je ta sestavina zmešana z drugimi živili in izpostavljena vročini; bakterije namreč rastejo izredno hitro.

Če nameravate na pikniku postreči z narezanim sadjem, na primer z melonami, morate imeti s seboj prenosno hladilno torbo, da lahko narezane koščke sadja do zaužitja ohlajate, saj drugače ne gre. Salmonela in druge bakterije se namreč hitro razmnožijo na lubenicah in melonah, še posebno hitro pa okužijo skorjo teh in drugih vrst sadja. Če na pikniku nimate hlajenja, s seboj vzemite celo sadje in ga narežite šele na kraju dogodka. Poskrbite tudi, da na pot vzamete dovolj čistega pribora in posode ter razkuževalec rok, s katerim si boste očistili roke pred začetkom obedovanja.

Pakiranje in dostava hrane

Pri pakiranju hrane poskrbite, da vroče jedi ostanejo vroče (do 60 stopinj Celzija), medtem ko morajo hladne jedi ostati hladne (do 5 stopinj). Uporabite denimo izolirano hladilno torbo, v katero dodajte led, ali pa takšno torbo izdelajte kar sami. Hrana mora ostati suha, zato jo postavite v vodotesne posode ali pa zavijte v plastično folijo. Med posamezne zapakirane jedi postavite led, zavit v recimo embalažo mleka ali plastično posodo. Hrane nikoli ne postavljajte na vrh ledu.

Hladilne torbe ne postavljajte v prtljažnik avtomobila, saj lahko v času poletne vročine v njem temperatura naraste na več kot 60 stopinj. Priporočamo vam, da takoj, ko prispete na izbrano mesto, čez hladilno torbo vržete odejo in jo postavite v senco. Hladilna torba naj bo čim dlje zaprta, dokler ne nastopi čas, ko postrežete hrano. Če nameravate na piknik pripeljati pripravljene tople jedi, zavijte posode z vročo vsebino v brisače in nato v časopis, saj boste tako ohranili toploto v notranjosti posod. Jedi porabite v roku ene ure.