Za tokratni izziv smo zato izbrali dva stroja – Hondino kosilnico HRX 537 in nahrbtno motorno koso UMR 435 – da vidimo, kako celovito poskrbita za travnate površine.

Poglejmo si najprej vrtno kosilnico, ki po navadi opravi največ dela. Honda HRX 537 HYE je zmogljiva kosilnica z vgrajenim mulčerjem Bio clip z znanim sistemom dveh rezil. Odlikujejo jo brezstopenjski menjalnik, ki olajša delo na različnih terenih in z različnimi uporabniki. Posebnost v primerjavi z drugimi hondami je PVC-ohišje izredne vzdržljivosti. V primerjavi s kosilnicami s kovinskim ohišjem je honda HRX 537 HYE izredno lahka in ima celo najmanjšo težo v svoji kategoriji. Različni serviserji so nam potrdili, da so ohišja kljub izdelavi iz umetne mase izredno trdna in redko podvržena mehanskim poškodbam ali obrabi.

honda_kos1_252.jpg

Nahrbtna kosa UMR 435 je tipična predstavnica Hondinih štiritaktnih naprav. Ko v rokah in na hrbtu zgolj preverimo njeno težo, ob zagonu pa zaslišimo njeno nežno brnenje, se vedno spomnimo dvomov ob prvem srečanju s Hondinimi motornimi kosami. Zvok ni niti približno podoben značilnemu hrupu primerljivih motornih kos, temveč gre zgolj za nemoteče brnenje, ob katerem je dobrodošel tudi tih pogovor. Motor kose je majhen in lahek, gibljiva os pa precej fleksibilna in prilagodljiva, zato je delo udobno tudi na strminah.

Kot da bi kosili dvakrat

Mulčer Bio clip v hondi HRX 537 je opremljen z dvema reziloma, kar prinaša izjemne rezultate na travi. Zares se izkaže na visoki nepokošeni travi, ki običajnim kosilnicam predstavlja težave. Kositi moramo na visoki nastavitvi višine, sicer se s preveliko količino trave notranjost kosilnice zamaže in delo se ustavi. Rezili na hondi sta zamaknjeni za približno pet centimetrov, razlika pa je tudi v njuni višini. Prvo rezilo zato odreže vrh trave, drugo pa reže nekaj centimetrov nižje, zato je tudi visoka trava s hondo HRX 537 popolnoma zmleta. Tokrat smo sicer kosili po nekoliko nižji travi, imamo pa zelo dobre izkušnje iz lanske sezone, ko je Hondina kosilnica z identičnim sistemom nožev izjemno presenetila na visoki travi. Trava, pokošena s takšno kosilnico, je zares lepa – kot da bi kosili dvakrat.

honda_kos2_252.jpg

Pokošeno travo lahko pobiramo v 88-litrski koš ali pa jo meljemo na tla. Izbira se določa z ročko na zadnjem delu kosilnice, ki omogoča tudi zanimivo dvojno delovanje, saj lahko razmerje med pobiranjem in mletjem poljubno nastavljamo. Sistem komand na ročaju kosilnice je dobro izdelan. Brezstopenjsko prestavljanje se logično nastavlja z ročico, s katero lahko kosilnico poženemo z različno hitrostjo, od najpočasnejšega plazenja do urne košnje. Brezstopenjsko nastavljanje hitrosti naredi delo na klancu varnejše, prijetno pa je tudi za starejše uporabnike, ki lahko kosijo, kakor hitro želijo. Za varnost skrbi tudi sklopka noža, saj nož ob vklopu kosilnice še ne vrti, vklopimo ga šele s stiskom zadnje ročice.

Lahka, tiha in gibljiva motorna kosa

Motorno koso UMR 435 smo najprej preizkusili med trtami, potem pa še na strmi meji ob vinogradu. Med vrstami trt, kjer je prostor omejen, se je nahrbtna kosa dobro obnesla. Profil kosca z motorjem na hrbtu je precej manjši kot pri uporabi bočne motorne kose, kjer lahko motor na osi za hrbtom hitro udari ob trto ali steber. Dobro se je obnesla tudi gibljiva os, ki ne ovira košnje in omogoča dostop tudi na bolj odmaknjenih mestih. Lahek štiritaktni motor, kakovosten nahrbtnik in fleksibilna os so razlogi, da se je Hondina motorna kosa dobro obnesla tudi na strmini. Košnja je hitra in udobna, moč kose pa zadovoljiva. Močno rastje pod drevjem ni bilo ovira za nitko, v primeru težav pa z vsakim plevelom in koprivami zagotovo opravi priloženo štirikrako rezilo.

Izjemni štiritaktni motorji

honda_kos3_252.jpg

Hondine naprave so brez dvoma v samem vrhu vrtnih strojev. Zanesljivost, kakovostna izdelava in dolga življenjska doba so lastnosti, ki jih ne moremo zanikati. Prav tako so to lastnosti, ki jih ne moremo zanikati niti pri drugih vrhunskih proizvajalcih. Kaj je torej tisto, kar Hondine naprave loči od drugih? Po naših izkušnjah so to brez dvoma njihovi štiritaktni motorji. Kljub tihemu delovanju in nizki teži ohranjajo presenetljivo moč, ki nove uporabnike vedno preseneti. Hondine motorne kose so zaradi teh lastnosti posebno primerne za fizično manj zmogljive uporabnike, ki si želijo udobnega stroja z dobrimi tehničnimi lastnostmi.

Serviserji, ki so stroje pripravili za uporabo, so potrdili, da Hondine motorne kose pogosto kupijo tisti, ki iščejo zmogljive motorje, ki najmanj onesnažujejo okolje z izpušnimi plini. Včasih pa se menda najdejo tudi pravi posebneži, ki iščejo koso, s katero med delom ne bodo motili hišnega ljubljenčka – pa naj še kdo reče, da so Hondine kose glasne.