Da bi se znašli v svetu svetil, morate najprej razumeti nekaj terminov. Le kaj vendar sploh označujejo vati? Več vatov ko ima sijalka, več energije pravzaprav porablja. To je pomembno, saj več vatov pomeni večje stroške osvetlitve. Večina ljudi pa vate pravzaprav bolj povezuje z močjo osvetlitve. Takšno prepričanje je držalo pri običajnih sijalkah, ne drži pa več za LED-sijalke.

tunto_led_lamp_large.jpg

LED-sijalka prihrani veliko denarja

LED-sijalke so toliko boljše od navadnih, ker so veliko bolj učinkovite. To pomeni, da isto jakost osvetlitve dosežejo z veliko manj vati, torej z veliko manj energije. LED-sijalke po navadi nosijo oznake od enega do petih vatov, kar je veliko manj od številk, ki smo jih bili navajeni do sedaj. Petvatna LED-sijalka lahko namreč prostor osvetli ravno tako dobro kot 35-vatna halogenska sijalka ali 60-vatna običajna sijalka. To tudi pomeni, da praktično katera koli LED-sijalka prihrani več denarja kot katera koli druga sijalka.

Zagotovo pa ste slišali tudi za lumne. Zakaj bi torej potrebovali še lumne, če pa že imamo vate? Več lumnov na vat namreč pomeni večjo učinkovitost sijalke. Toda pri LED-razsvetljavi to še ni vse. Običajne sijalke namreč razpršijo svetlobo povsod okoli njih – vi pa si morda tega sploh ne želite. LED-sijalke niso izjemno varčne le zato, ker z majhnim številom vatov generirajo zelo veliko lumnov - z majhnim vnosom energije proizvedejo veliko svetlobe - temveč tudi zato, ker so fokusirane. To pomeni, da svojo svetlobo usmerijo samo v določen del prostora. Nekatere lahko tako osvetlijo večji del, nekatere pa manjši; takšna lastnost pa je izjemno uporabna, če želimo osvetliti samo delovno mizo, delovni pult ali naslonjač, v katerem beremo.

led_lamps.jpg

Prav zato, ker so LED-svetila tako specifična, pa moramo vedno še pred nakupom natančno vedeti, kam jih bomo postavili, ter jih v skladu s tem izbrati.