Številni ponudniki omogočajo temeljito prenovo kopalnice v nekaj dneh (od 8 do 14 dni). Pred izvedbo je priporočljivo, da dobavitelj najprej opravi več možnih izrisov in ponudb, saj so na voljo številni materiali, barve in oblike, ki bodo kopalnico opremili za naslednjih nekaj let.

md_257_kopalnice_tapro_7.jpg

Keramika določa ton v kopalnici

Pestri izbiri barv se je v zadnjih letih pridružila tudi velika izbira dimenzij kopalniške keramike. Ker je to najbolj moker del v stanovanju, se običajno odločamo za obloge s ploščicami, čeprav obstaja tudi možnost vodoodbojnih lesnih oblog, ki delujejo zelo domače in naravno, ali oblog iz kamna za razkošnejši občutek. »Na voljo so tudi običajne ploščice manjših dimenzij, a v ospredje prihaja keramika podolgovatih dimenzij, ki lahko prostor tudi optično poveča,« pojasnjuje Senad Alibegič iz podjetja Tapro. Polaganje ploščic do stropa nam prihrani brisanje prahu, ki se nabira na robovih, pazimo le, da s temnimi ploščicami ne zaključujemo prostorov, saj optično znižajo strop, pravi Alibegič.

Jure Djokić iz podjetja Grosan glede izbire barv pravi, da so v praksi manjše kopalnice barvne, na primer pastelne, večje pa elegantno minimalistične, prevladujejo barve bele kave, bež in siva, ploščice pa so praviloma večjih dimenzij, od 60 krat 30 cm do 100 krat 33 cm. »Svetujemo ploščice večjih dimenzij, tudi 100 krat 33 cm, ki predvsem v vodoravni postavitvi celo povečajo prostor, prinesejo pa več odpadka. So pa večje dimenzije tudi dva- do trikrat dražje od manjših, tudi zato, ker so izdelane iz bele mase, ki zagotavlja bolj natančne dimenzije, v nasprotju z manjšimi ploščicami, do 20 krat 40 cm, ki so iz rdeče mase,« pojasni Djokić. »Za popestritev kombiniramo mozaik in ploščice z dekorjem ali bordurami, barve pa vnesemo z brisačami,« dodaja.

md_257_kopalnice_tapro_4.jpg

Vgradni elementi olajšajo tudi čiščenje

Zadnja leta se pri prenovah kopalnic vedno pogosteje odločamo za vgradne oziroma podometne splakovalnike in prhe, stenske oziroma konzolne školjke in bideje ter viseče elemente, ki lajšajo čiščenje tal. »Popravilo podometnega kotlička ni težavno, saj je večina narejena tako, da se vsa popravila opravijo prek aktivirne tipke. Tudi pri podometnih tuših načeloma ne bi smelo iti nič narobe, vendar vsakemu svetujemo, da kupi kak dodaten meter ploščic za rezervo, saj enakih najbrž ne bo več dobil,« pravi Alibegič. »Podometni sistemi so zelo praktični, tihi in zanesljivi, svetujemo pa izbiro tradicionalno kakovostnih proizvajalcev, kot so na primer Grohe, Geberit in Ideal-Standard, pri katerih so servisni postopki zagotovljeni,« pojasnjuje Djokić.

V večjih kopalnicah se lahko odločamo tudi za rustikalni vtis z vzidanimi elementi, na primer omaricami, prostori za odlaganje ali umivalnikom v oblogi iz keramičnih ploščic.

Čiščenje si poleg stenskih školjk in bidejev olajšamo tudi z visečimi (stenskimi) elementi, višjecenovni ponudniki keramike pa omogočajo tudi posebno obdelavo površin sanitarne keramike in stekel za prho, dodaja Djokić. Vodni kamen bomo najlažje očistili s toplim kisom, ki svetlečim ploščicam podari dodaten sijaj. Težje je čiščenje fug, zato nam čiščenje na primer mozaičnega dekorja vzame nekoliko več časa, pravi Alibegič.

md_257_kopalnice_tapro_6.jpg

Večje zanimanje za talne kanalete

Ko prenavljamo kopalnico, je vredno razmisliti, ali bi kad obdržali. Kad je bolj potrebna, če je pri hiši otrok ali če si radi privoščimo kopel, prha pa je v manjših kopalnicah bolj praktična. »V manjših kopalnicah vgrajujemo klasične kabine za prhanje, 80 ali 90 cm, z drsnimi vrati, v večjih pa poljubne dimenzije, do 1,5 krat 2 m, vse bolj priljubljene pa so tako imenovane rešitve walk-in, kjer se tudi opušča klasična kad za tuš, za odtok pa služi kanaleta, vgrajena v talne ploščice,« pojasnjuje Djokić.

»Kanalete so malo dražje od odtočnih cevi,« pojasnjuje Alibegič. »Začelo se je s prhami za invalide, da jim ni bilo treba dvigovati nog, danes pa je ta trend vse bolj razširjen. Pogosto se v prhah brez kadi položi mozaik ali iste ploščice, pazimo pa tudi na ustrezen padec cevi oziroma nivoja tlaka,« še dodaja.