Prostostoječi bazeni potrebujejo dodatno konstrukcijo, ki zagotavlja stabilnost. Izjema so okrogli bazeni do globine 120 centimetrov, ki zaradi svoje oblike ne potrebujejo opore. Vsi montažni bazeni so tako kot klasični bazeni opremljeni s filtrirnimi napravami in zahtevajo redno vzdrževanje ter čiščenje, kljub preprosti izvedbi pa lahko montažni bazeni tudi polni zimo preživijo na prostem. Cene montažnih bazenov se začenjajo že pri 200 evrih za okrogel bazen z globino enega metra in rastejo do približno 1500 evrov.

Izbira montažnih bazenov se začne pri okroglih bazenih z globino enega metra in se nadaljuje do naprednejših ovalnih modelov, ki so lahko delno ali v celoti vkopani v tla. Bazen, ki smo si ga ogledali, je 6-metrski ovalni in stane približno 400 evrov. V skoraj stokilogramski embalaži smo poleg delno napihljivega bazena dobili še osnovno filtrirno napravo, vstopno lestev, zaščitno prevleko ter podlogo in sesalnik površinske vode. Vse potrebno za postavitev bazena. Za pravilno vzdrževanje pa je potreben še nakup klorovih tablet oziroma soli ter preostalih čistilnih in dezinfekcijskih sredstev.

md_257_montazni_bazani_3.jpg

Pri postavljanju montažnega bazena je treba največ pozornosti posvetiti dobro pripravljenemu terenu, na katerem bo stal bazen. Res je, da ne gre za zahtevno nalogo, vendar pa se je te faze treba lotiti natančno, saj mora biti bazen postavljen na popolnoma ravni podlagi. Če pri postavitvi na betonsko ploščo oziroma teraso (bodite pozorni na njeno nosilnost, kajti poln bazen tehta 16 ton) to ne prestavlja ovir, je na travnati podlagi nujno, da jo prej popolnoma zravnamo, saj bomo tako preprečili neuravnovešen nivo vode ter neravno in deformirano dno bazena.

Priložena navodila vodijo skozi postavitev bazena, vendar pred nakupom preverite, ali so bazenu dodana tudi navodila v slovenščini. Potem pa na zaščitno folijo namestimo bazen, priključimo nastavke in napihnemo obroč. Ovalni bazeni v nasprotju z okroglimi potrebujejo še kovinske podpornike, ki so paketu priloženi in jih namestimo pred polnjenjem, ki je najbolj dolgotrajen postopek pri postavitvi, saj na primer bazen 600 krat 350 krat 120 centimetrov za 80 odstotkov napolnjenosti potrebuje več kot 16 kubičnih metrov vode.

md_257_montazni_bazani_2.jpg

Priložena filtrirna črpalka mora biti vklopljena osem ur na dan. Filter v črpalki zahteva čiščenje na dva tedna in občasno menjavo, seveda pa je mogoča zamenjava priložene filtrirne naprave za močnejšo.

Kompaktna velikost bazena je hitro odzivna na vremenske vplive. Dež vodo hitro shladi za več kot pet stopinj Celzija, po drugi strani pa se voda relativno hitro segreje, tudi po zaslugi manjšega vpliva zemlje, ker bazen pač ni vkopan. Za dodatno zmanjšanje vpliva zemlje priporočamo podlogo iz stirodurja. Uporabnost majhnih montažnih bazenov je v primerjavi z večjimi vgradnimi ali zidanimi omejena, vseeno pa so tudi majhni povsem primerna rešitev za hlajenje v poletnih dneh in določeno rekreacijo ali vodno telovadbo.