Čeprav so sobne rastline prav tako lepe, poleg tega pa še veliko bolj ekološke, ima rezano cvetje prav poseben šarm. Toda kaj storiti, da bi v pogledu na lep šopek lahko uživali čim dlje?

Dodajajte hranila

Obstaja veliko domačih receptov: v vodo lahko zdrobite aspirin, ji dodate nekaj žličk gazirane vode, kisa ali belila, vanjo spustite kovanec. To je le nekaj nasvetov, ki jih lahko najdete na spletu. Toda profesionalni cvetličarji soglašajo, da še vedno najbolje deluje posebej za ta namen razvita tekočina, ki jo lahko kupite v vsaki cvetličarni. V nekaterih vam bodo majhno vrečko celo brezplačno podarili ob vsakemu nakupu.

tulips_01.jpg

Menjajte vodo in obrezujte stebla

Toda to ni vse, kar lahko storite, da bi cvetje zdržalo dlje. Ključ dolgotrajnosti so namreč nižje temperature in sveža voda. Vazo s cvetjem postavite v hladnejši del stanovanja, vodo pa menjajte vsak dan. Zadnje je res izjemnega pomena: morda se niti ne zavedate, da cvetlice to vodo dejansko pijejo, poleg tega pa tako tudi odstranite bakterije, ki se v njej zaredijo čez dan.

Vsak dan tudi očistite vazo in obrežite stebla (vendar ne horizontalno, temveč diagonalno). Če upoštevate vse te nasvete in vodi hkrati dodajate dodatna hranila, vam resnično lahko obljubimo, da boste presenečeni, kako dolgo bo zdržalo cvetje. Seveda se njegova življenjska doba razlikuje od vrste do vrste, toda prav vsak šopek bi se moral tako obdržati vsaj pet do štirinajst dni.